UniCredit и Societe Generale не отрекоха сливане

Според експерти това може да се случи в рамките на две години

UniCredit и Societe Generale не отрекоха сливане
4208 ~ 1 мин. четене
Италианската банка UniCredit и френската Societe Generale (SocGen) са отказали да коментират възможността от сливане. Това според Reuters води до нарастване на спекулациите, че това е възможно.

Слуховете за евентуално сливане между италианската и френската банки, които витаят от години, бяха повдигнати отново, когато бившия шеф на инвестиционното поделение на SocGen Жан-Пиер Мюстие беше назначен по-рано тази година в UniCredit.

„Това са пазарни спекулации, които банката не възнамерява да коментира“, каза говорителят на UniCredit, когато е било отправено запитване към него относно спекулациите. От Societe Generale също са заявили, че няма да коментират пазарни слухове.

Вътрешен източник от италианската банка е казал за Reuters,че някои от мениджърите в UniCredit вярват, че назначението на Мюстие е знак, че сливане ще има.

Инвестиционен банкер от друга финансова институция също е споменал за възможен подобен сценарий. Като според него Мюстие ще работи за вдигане на капитала на UniCredit повече от необходимото, което в последствие ще помогне при сливането.

„Сливането може да се случи между 12 и 18 месеца след увеличаването на капитала“, е казал банкерът.

Други двама източници на Reuters, пожелали анонимност, обаче смятат, че подобно обединение е невъзможно заради регулаторни пречки. Според тях консолидацията на банковия сектор в Европа е почти наложителна заради ниските маржове на печалба, но трансграничните сделки са малко вероятни.
Подкрепи Economic.bg