Unicredit обмисля придобиване на голяма банка на пазар, от който всички бягат

Пазарът не хареса намеренията на италианската банка и акциите ѝ потънаха

Unicredit обмисля придобиване на голяма банка на пазар, от който всички бягат

Снимка: Twenty20

24410 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Консолидация на банките

Италианската банка с присъствие в почти цяла Европа UniCredit обмисля придобиване на руската „Откритие“, която повече от четири години си търси нов собственик. Някога най-голямата частна банка в Русия по активи, „Откритие“ бе спасена от централната банка през 2017 г., след като бе натрупала голям обем лоши кредити. Оттогава централната банка се опитва да намали дела си в търговското дружество.

Според хора, запознати с въпроса, UniCredit ще започне провеждане на дю дилиджънс още тази седмица. Италианската банка е наела съветник, който да прегледа счетоводните книги на базирания в Москва кредитор и очаква прегледът да приключи до седмици, допълва Bloomberg с информация от свои източници.

В момента „Откритие“ е седмата по големина банка в Русия с активи от 45 млрд. евро. Тя удвои печалбата си за първото деветмесечие на 2021 г. до 690 млн. евро. Банката присъства в повечето региони на Русия, с близо 500 клона в цялата страна и около 4000 служители. Предлага финансови услуги на корпоративни клиенти, клиенти на дребно, малки и средни предприятия и частно банкиране.

UniCredit от своя страна работи в Русия от 1989 г. като AO UniCredit Bank – една от най-големите търговски банки. Новината за евентуалното придобиване обаче не се хареса на инвеститорите и акциите на компанията се понижиха във вторник с 1.1%, а в сряда – с още 2.6%.

През юни Надзорният съвет на „Откритие“ назначи Михаил Алексеев за нов член. Той бе председател на управителния съвет на руската UniCredit Bank от 2008 до 2020 г.

Въпреки атрактивната възвръщаемост, предоставена от руските кредитори, анализаторите отбелязаха геополитическите рискове, свързани ескалиралото напрежение между Вашингтон и Москва относно Украйна. Интересът на UniCredit към разширяване в Русия е и в противоречие с тенденцията от последните години, при която чуждестранните кредитори като Deutsche Bank свиха местното си присъствие, тъй като западните санкции и рисковете за спазване на изискванията натежаха върху бизнеса им.

Тенденцията към банкова консолидация

Главният изпълнителен директор Андреа Орсел обяви през декември при представянето на новия бизнес план на UniCredit, че ще се обмислят сливания и придобивания в страните, в които оперира, ако това спомогне за увеличаване на ефективността и постигане на целите за възвръщаемост. Припомняме, че в последната година банковите обединения се оформиха като видима тенденция в цяла Централна и Източна Европа.

Орсел, който изгради кариерата си в инвестиционното банкиране, за да стане един от най-известните търговци в Европа, се отказа от придобиването на италианския конкурент Monte dei Paschi. Тя се смята за най-старата банка в света, но Unicredit не успя да договори условията си с държавата, която е и акционер в банката.

Подкрепи Economic.bg