Уолстрийт загърби COVID – вече се страхува от друго

Голямото им притеснение сега е, че икономиката може да се възстанови толкова бързо, че да прегрее

Уолстрийт загърби COVID – вече се страхува от друго

Снимка: БТА

10320 ~ 2 мин. четене

Страховете от коронавируса разтърсиха Уолстрийт до основи миналия март, когато Dow Jones се срина с близо 3000 пункта – зашеметяващите 13%. Дванадесет месеца по-късно здравната криза не е приключила, но инвеститорите изглеждат все по-уверени, че това скоро ще се случи. За първи път от февруари 2020 г. COVID-19 не е е страх номер едно за портфолио мениджърите, анкетирани от Bank of America.

Голямото им притеснение сега е, че икономиката може да се възстанови толкова бързо, че да прегрее, пише CNN. В момента най-големият риск според тях е инфлацията. Втората най-голяма грижа е свързана с пазара на облигации. Констатациите подчертават колко драстично се е променила ситуацията през последната година. Доверието нараства на фона на пускането на ваксини, облекчаването на ограниченията за здравна безопасност и безпрецедентната подкрепа от федералното правителство.

Настроението на инвеститорите е еднозначно възходящо“, пишат стратезите на Bank of America.

Американските акции се възстановиха бързо от пандемията. Dow Jones достигна дъно от 18 592 пункта на 23 март, след което нарасна със зашеметяващите 77% от тогава. За същия период Nasdaq се е удвоил.

Най-горещата икономика от десетилетия

Икономистите също са много оптимистични, особено след прокарването на мащабния спасителен пакет на стойност 1.9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън. Това даде смелост на Goldman Sachs да прогнозира, че през 2021 г. американският БВП може да нарасне със 7%, колкото и китайският. Това би било най-бързото покачване от 1984 г. насам.

Очакванията на Goldman Sachs са, че американската икономика ще бъде 8% по-голяма в края на 2021 г. в сравнение с края на миналата година. Това би означавало най-бързият ръст на БВП от 1965 г. насам.

Почти половината (48%) от мениджърите на фондове, анкетирани от Bank of America, вече прогнозират V-образно възстановяване. За сравнение, през май делът на оптимистите бе 10%.

Страховете от инфлация се увеличават

Целият този оптимизъм – наред с безпрецедентния стимул от страна на Конгреса и Фед – кара някои на Уолстрийт да се притесняват, че икономиката може да прегрее.

Големият страх е, че възобновяващата се инфлация кара Федералния резерв бързо да повишава лихвените проценти, прекъсвайки икономическото възстановяване и пазарния бум. Такъв сценарий се разигра през 70-те и началото на 80-те години, когато ръководената от Пол Волкер централна банка укроти инфлацията с агресивни повишения на лихвените проценти.

Рекордните 93% от мениджърите на фондове очакват по-висока глобална инфлация през следващите 12 месеца, според Bank of America. През февруари делът им бе 83%.

Американските власти обаче отблъснаха инфлационните страхове. През уикенда министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че инфлацията може да се повиши, но само временно.

Абсолютно не очаквам устойчива висока инфлация, каквато имахме през 70-те години“, коментира Йелън пред ABC.

Мнението ѝ подкрепя и Ед Ярдени, президент на инвестиционната консултантска компания Yardeni Research.

Преломната точка за доходността на облигациите

Рискът е повторение на инерцията през 2013 г., когато доходността на Министерството на финансите скочи, след като Фед сигнализира, че постепенно ще забави покупките на облигации, докато икономиката се възстанови. По-високите лихвени проценти могат да направят акциите да изглеждат по-малко привлекателни за сравнение.

След срив до 0.3% миналата пролет, 10-годишният лихвен процент наскоро се повиши до 1.6%. Скокът в доходността обезсърчи инвеститорите, карайки американските акции рязко да се понижат, преди да се възстановят.

Коментари: 0