Управляващата партия в Турция избира премиер

Бинали Йълдъръм е близък до президента Ердоган

Управляващата партия в Турция избира премиер

Кандидатурата на министъра на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм за нов лидер на турската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и следващ премиер на страната ще бъде гласувана на извънреден конгрес на партията днес. Той е единственият кандидат и на практика гласуването е формално.  

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че смята още вечерта на 22 май да подпише нужния указ.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. 

Веднага след хвърлената оставка президентът Ердоган подчерта, че Турция няма да промени антитерористичното си законодателство в замяна на либерализацията на визите, за която се споразумяха Анкара и ЕС.

60-годишният Йълдъръм, министър на на транспорта, морската администрация и съобщенията произлиза от скромно семейство от Източна Турция. Той е близък сътрудник на президента Ердоган от години и оглавяваше транспорта на Турция от 2002 г. до 2013 г., както и от 2015 г. досега. Негово дело са големите градоустройствени проекти, които AKP предприе, след като дойде на власт. Йълдъръм е бил сред основателите на AKP през 2001 г.

Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Коментари: 0