Усилията на турските банки да стабилизират лирата се обезсмислиха

Дори решението на Ердоган да не купува противоракетни установки от Русия не помогна особено на валутата

Усилията на турските банки да стабилизират лирата се обезсмислиха

Снимка: Pixabay

11721 ~ 1 мин. четене

Турската лира се срина в началото на седмицата, изтривайки повишенията, които отчете благодарение на решението на държавните банки от петък да изтеглят от пазара лири за 1 млрд. долара, пише Reuters. Така опасенията на инвеститорите по отношение на волатилността на валутата на югоизточната ни съседка и политическата несигурност там се завърнаха.

Към 13:10 ч. българско време поевтиняването на лирата спрямо долара е с 2.21%, а спрямо еврото – с 2.14%. Сривът идва на фона на удареното в четвъртък 8-месечно дъно за турската валута. Това беше предизвикано от решението на Висшата избирателна комисия да касира изборните резултати в Истанбул и да отнеме победата на опозицията там.

През нощта стойността на лирата спрямо долара се е повишила значително, като един от финансовите посредници коментира, че се е очаквало при търговията през деня, когато сделките са повече, движението да се обърне. „Наблюдаваме, че цените се връщат към нормалните си равнище, когато търговските обеми се повишат“, обяснява посредникът.

По думите на двама източници на Reuters през цялата минала седмица турските държавни банки са пуснали в обращение 4.5 млрд. долара, за да спрат спада на лирата в резултат на решението на Висшата избирателна комисия да касира изборните резултати в Истанбул и да отнеме победата на опозицията там. Според MarketWatch позитивен ефект за турската лира е имало и изказването на президента Реджеп Ердоган, че няма да купува противоракетни установки С-400 от Русия – идея, която му донесе тежка конфронтация със САЩ.

Коментари: 0