Ускоряват реализацията на Южния газов коридор

Теменужка Петкова представи идеята за изграждане на газов хъб в България

Ускоряват реализацията на Южния газов коридор
156 ~ 2 мин. четене

„В момента Европа се снабдява с природен газ по три коридора    от Русия, Норвегия и Севeрна Африка. Южният газов коридор ще е четвъртият газотранспортен коридор за Стария континент, по който ще се доставя природен газ от новите находища в Каспийския регион и Близкия изток. Реализацията на проекта ще даде на Европа сигурност и независимост на енергийните доставки”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на първата среща на Консултативния съвет  за изпълнение на Южния газов коридор. 

Събитието, което се провежда в азербайджанската столица Баку, бе открито от президента на страната Илхам Алиев. В срещата участваха и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, министри и представители от Азербайджан, Турция, Гърция, Грузия, Албания, Италия и Съединените американски щати. 

Представителите на различните държави в Консултативния съвет се обединиха около идеята за провеждане на регулярни срещи за ускоряване реализацията на проекта за Южния газов коридор, за да се гарантира сигурност на енергийните доставки за потребителите.

Българската страна продължава да подкрепя развитието на Южния газов коридор. Правителството работи приоритетно за диверсификация на доставките на природен газ за нашата страна, региона и Европейския съюз чрез изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, подчерта министър Петкова. По нейните думи газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от развитието на Южния газов коридор. 

„Двата интерконектора, заедно с българската национална газопреносна система, ще осигурят достъп до Южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа”, допълни още тя. Министър Теменужка Петкова подчерта стратегическото партньорство между България и Азербайджан в енергийния сектор.

В рамките на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор министър Петкова представи и инициативата на страната ни за изграждане на газов хъб като пилотен проект за създаването на Европейски енергиен съюз. „За основа на газовия хъб ще се използва добре развитата българска газопреносна инфраструктура, изграждащите се интерконектори с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, както и разширението на капацитета за съхранение”, обясни министър Петкова. 

По думите й хъбът би могъл да разпределя както природен газ от Русия, така и постъпващия от Южния газов коридор азербайджански газ. В бъдеще газовият хъб ще може да разчита и на местен добив от находищата в дълбоко Черно море. 


Подкрепи Economic.bg