Утре Русия се изтегля от Сирия

Решението е съгласувано с Башар Асад

Утре Русия се изтегля от Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин нареди да започне изтегляне на голяма част от руските военни от Сирия от 15 март, съобщи БТА като цитира други агенции.

Нареденото от Путин изтегляне на голяма част от руските сили от Сирия е съгласувано с Асад, съобщи ТАСС. Агенцията цитира още думите на Путин, че оставащите в Сирия руски военни ще се занимават с контрола на съблюдаването на прекратяването на огъня.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт. Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

Коментари: 0