Увеличаването на минималната заплата влияе зле на заетостта

Няма достатъчен ръст на икономиката, който да оправдае подобна мярка

Увеличаването на минималната заплата влияе зле на заетостта

Снимка: БГНЕС

Увеличение на минималната работна заплата с 20 лв. може да има от 1 юли, но при условие, че се редактират пропуските в правителственото постановление и се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков по повод отмененото от Върховния административен съд правителствено решение.

Той уточни, че работодателските организации продължават да настояват да няма такова увеличаване, тъй като то създава проблеми за малкия и среден бизнес. Бранков допълни, че повишаването на минималната заплата влияе негативно на заетостта в малките предприятия и търговски обекти, предаде Агенция „Фокус“.

„Ние като работодателска организация сме се обявили с чисто икономически аргументи срещу стъпката, с която се увеличава минималната работна заплата. Тя е приблизително по 6% на 2 пъти. В рамките на 1 година има скок от 12%. Ние нямаме нито такъв ръст на БВП, нито на произведената продукция и добавената стойност, нито на производителността на труда и цените, които да обуславят един такъв скок“, обясни Бранков.

Той обяви, че размерът на заплатата въздейства върху финансовото състояние на малките предприятия. Димитър Бранков коментира още, че правителството не е длъжно да се съобрази със становището на работодателите и само решава какво да бъде крайното решение. 

Коментари: 0