Отмениха санкциите срещу Иран (обновена)

Според ООН Техеран е изпълнил условията по споразумението за ядрената програма

Отмениха санкциите срещу Иран (обновена)
296 ~ 1 мин. четене
Международните санкции срещу Иран бяха отменени, обявиха във Виена първите дипломати на Европейския съюз и Иран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф, предаде Франс прес.

Припомняме, че по-рано днес излезе информация за увеличение на международните и едностранни санкции срещу Иран, след като наблюдателите на ООН съобщиха, че Техеран е изпълнил условията по споразумението за ядрената програма на ислямската република от юли 2015 г., предадоха АФП и БГНЕС.  
 
Новината бе обявена във Виена от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.  
 
Одобреното от 28-те страни решение ще влезе в сила, след като бъде публикувано в официалния вестник на ЕС. Това се очаква да стане веднага.  

Според световните медии Техеран веднага е предприел нужните действия, за да бъдат отменени санкциите. 
 
Американският държавен секретар Джон Кери обяви преди това, че САЩ са изпълнили своята част от ядреното споразумение с Иран и вдигат санкциите, наложени на Техеран за оръжейната му програма.  
 
По думите му Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е установила, че Иран е изпълнил всички необходими мерки, изисквани съгласно споразумението от юли 2015 година.

Междувременно Барак Обама подписа изпълнителна заповед, която вдига американските санкции срещу Иран, свързани с ядрената му програма. Лидерите на Конгреса са информирани за решението на американския държавен глава. 
Подкрепи Economic.bg