В BioNTech вярват, че няма да има повече блокади след лятото

Според изпълнителния директор общопрактикуващите лекари са важна помощ по пътя срещу COVID-19

В BioNTech вярват, че няма да има повече блокади след лятото

Снимка: Wikipedia

5080 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Основателят на BioNTech Угур Шахин, партньор на Pfizer при изработването на една от първите одобрени ваксини срещу COVID-19, е оптимист, че вирусът ще бъде овладян в повечето европейски страни до края на лятото. Той също така вярва, че забавянето на доставките на препаратите от фармацевтичните компании ще се окаже само временен проблем, добавяйки, че е възможно да се гарантира, че 70% от германците ще бъдат ваксинирани до края на септември.

Ваксини срещу коронавирус

В много европейски страни и САЩ вероятно ще бъдем в ситуация, в която не се изисква повече заключване“, заяви той пред вестник Welt am Sonntag. „Ще има огнища, но те ще бъдат фонов шум. Ще има мутации, но те няма да ни изплашат”.

Той обяснява, че все пак вирусът няма да изчезне, а ще отнеме поне година преди човечеството да „контролира ситуацията“. „Общопрактикуващите лекари са важна помощ по пътя. Ясно е, че при такава криза не всичко ще върви гладко“, посочи още Шахин.

Почти 9% от населението на Германия е получило поне една ваксина. Междувременно във Великобритания почти 50% от възрастните са получили поне една доза.

Бавното внедряване на ваксини и продължаващите ограничения в Германия натежават тежко върху съдбата на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, които губят подкрепа.

„Мнозина са просто разочаровани“, каза консервативният премиер на Бавария Маркус Сьодер, вероятен кандидат за наследник на Меркел на националните избори, пред вестник Frankfurter Allgemeine.

Заради третата вълна на вируса в Европа Германия обмисля да спре облекчаването на ограниченията и да върне по-строгите мерки. Тези намерения изкараха около 20 хил. души на протест в град Касел в събота.

Коментари: 0