В Германия вече се продават „етично отгледани яйца“

Технологията се нарича „Seleggt“ и чрез нея може да се определи пола на пилето само девет дни след оплождането на яйцето

В Германия вече се продават „етично отгледани яйца“

Снимка: Pixabay

Първите в света яйца, при производството на които не се отнема живот, вече се продават в Берлин, съобщава британският Guardian. Германските учени откриха метод, чрез който да бъде определен полът на пилетата още в зародиш и да се излюпват само женски. При отглеждането на кокошки носачки и бройлери в Германия се избиват 45 млн. мъжки пиленца, тъй като те не снасят яйца и не наддават достатъчно. Тоест икономическата полза от тях е ограничена.

Германската технология се нарича „Seleggt“ и чрез нея може да се определи пола на пилето само девет дни след оплождането на яйцето. Така ще се излюпват само женските, а мъжките ще се използват за храна на животни.

Между 4 и 6 млрд. мъжки пилета се колят в световен мащаб всяка година, защото нямат икономическа стойност. Някои от тях биват задушавани, други се хвърлят живи в машини за смилане или раздробяване, превръщайки в храни за влечуги.

Новите яйца, които са малко по-скъпи от обикновените, на първо време се продават в 223 берлински супермаркета от веригите Rewe и Penny. През следващата година яйцата ще достигнат до 5500 супермаркета.
Коментари: 0