\"В гетата отдавна няма държава\"

Здравният министър Петър Москов по повод на неговия ултиматум линейки да не се отзовават на повиквания в гетата, ако няма \"гаранции\" за сигурността на екипите

Цитат на деня:

\

Снимка: БГНЕС

"В част от циганските махали много отдавна няма държава". Това каза здравният министър д-р Петър Москов в ефира на бТВ. Думите му бяха по повод на неговия ултиматум линейки да не се отзовават на повиквания в гетата, ако няма "гаранции" за сигурността на екипите.

Вчера Москов постигна договореност с вътрешния министър Вучков за това патрулни коли с полицаи да придружават спешните медици в рисковите райони.

Здравният министър коментира и укорите, отправени към него от правозащитници поради това, че нарече живеещите в гетата "цигански банди", като по този начин пренесе недопустимото поведение на някои от тези хора върху цялата етническа общност на ромите.

„Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм", как да наричаме хората, които бият - антифашисти ли?", иронично запита Москов. По думите му, липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази „травма" през годините само е бинтована с конференции и подобни събития.

Малко по-късно ДПС поиска оставката на здравния министър. В защита на Петър Москов се изказа Радан Кънев от Реформаторския блок. „Преди няколко дни един министър каза истината и два пъти се извини за това нещо. Истината няма етнически характер. На първо място проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени, е стар. Има голяма общност от български лекари, които живеят на границата на мизерията на необразован човек. Това е стар конфликт и законотворчеството много години беше в ръцете на ДПС", заяви Кънев, обръщайки се към Кърджалиев той и посочи, че ДПС са могли да решат проблема.
Коментари: 0