В кои страни е най-евтино да се добива bitcoin

За да се \"копае\" цифрова валута, се изисква много електричество, тъй като миньорите използват за процеса мощни компютри

В кои страни е най-евтино да се добива bitcoin

Снимка: Pixabay

3818 ~ 2 мин. четене
Копаенето на bitcoin струва на южнокорейците цяло състояние.

Да се добие 1 bitcoinе на един от най-големите пазари на дигитални валути в света струва 26 170 долара, според данните, публикувани от компанията за осветление и мебели Elite Fixtures, съобщава CNBC.

Така наречените bitcoin миньори са от жизненоважно значение за поддържането на веригата от блок дДобианни, т.нар. блокчейн. Блокчейн мрежата е по същество огромна децентрализирана база данни, която поддържа непрекъснато нарастващ брой транзакции или други данни. Миньорите решават сложни математически проблеми, за да валидират транзакциите и да ги добавят към блок-веригата.

Отново според същите данни се оказва, че най-евтиното място да се добива bitcoin е Венецуела. Там добивът на една единица от валутата струва само 531 долара.

За да се "копае" цифрова валута, се изисква много електричество, тъй като миньорите използват за процеса мощни компютри. Въпреки това, в замяна на тяхната работа, те биват възнаградени с определена сума bitcoin, както и такса за транзакциите, които правят хората, търгуващи с криптовалута.
Според данни на Blockchain.info общите приходи, спечелени от всички миньори, достигат връх от 53 милиона долара на 17 декември 2017 г., в същия ден, когато bitcoin достигна най-високата си цена от $19 783.21.

Проучването на Elite Fixtures анализира цените на електроенергията l 115 различни страни, като използва данни, предоставени от правителства, фирми за комунални услуги и Международната агенция по енергетика. Тя Изчислява цената на консумацията на електроенергия при добива въз основа на средните стойности от три популярни минни платформи за криптовалути.

Ето и 15-те държави, в които е най-евтино да се добива цифрово злато. Вижда се, че сред тях са и близки до нас като Сърбия, Косово, Беларус, Украйна.
Това пък са 15-те страни, където добивът на bitcoin излиза най-скъпо. Сред тях са Германия, Белгия, Дания, както и много тихоокеански островни държави.


Подкрепи Economic.bg