Валутните резерви на Китай намаляха до 14-месечно дъно

Пекин изтъква като причина колебанията на валутния курс и поевтиняването на активите

Валутните резерви на Китай намаляха до 14-месечно дъно

Снимка: Pixabay

Чуждестранните валутни резерви на Китай са намалели повече от очакваното, като са достигнали 14-месечно дъно, пише Reuters. Това се случва на фона на засилващото се търговско напрежение между Вашингтон и Пекин, както и на фона на отслабващата позиция на юана спрямо щатския долар.

Резервите са паднали с 22.69 млрд. долара през септември до 3.09 трлн. долара, показват официалните данни на Централната банка. Това е най-големият спад от февруари насам. Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха резервите да паднат с 5 млрд. долара до 3.1 трлн. долара.

Юанът поевтинява за шести пореден месец през септември, докато курсът на долара остава плаващ спрямо другите основни валути. Това според анализаторите означава, че Пекин не бърза с интервенциите на пазара, защото по-слабата валута ще подкрепи износителите по време на развихрилата се търговска война със САЩ.

Колебанията на валутния курс и промените в цените на активите допринесоха за спада в резервите, каза китайският регулатор в свое изявление. Въпреки че сме изправени пред относително големи външни несигурности, китайската икономика има способността да се приспособява и отстранява външните рискове, се казва още в изявлението. От там посочват, че стойността на валутния резерв на Китай се очаква да остане стабилен въпреки сегашните колебания.

Стойността на златните резерви на Китай падна до 70.33 млрд. долара в края на септември от 71.23 млрд. долара в края на август.
Коментари: 0