Външно предупреди да не пътуваме до Каталуния без неотложна нужда

На фона на безредици, за 18 октомври е обявена генерална стачка

Външно предупреди да не пътуваме до Каталуния без неотложна нужда

Масови безредици в Браселона

Снимка: БТА

Министерството на външните работи (МВнР) излезе с предупреждение за пътуване до Каталуния. В оставащите дни до края седмицата се очаква нарастване на напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред в испанската автономна област и столицата й Барселона. За 18 октомври, петък, е обявена генерална стачка, припомнят от МВнР.

Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове.

Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия, казват от Външно.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Припомняме, че напрежението в автономната провинция започна, след като преди няколко дни испански съд произнесе тежки присъди срещу няколко от лидерите на каталунското движение за независимост.
Коментари: 0