Варна се подготвя за срещата на върха

Премиерът вече пристигна в морската столица

Варна се подготвя за срещата на върха
Морската ни столица Варна е в подготовка за срещата на върха, която ще се състои утре, 26 март в правителствената резиденция Евксиновград. На нея ще присъстват председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът на България Бойко Борисов, както и президентът на Турция – Реджеп Ердоган. 

Първи във Варна се очаква да пристигне Туск, след него Юнкер, а Ердоган идва в морската столица с четирима от своите министри, както и с много охрана. Част от службите на Турция вече са пристигнали във Варна.

Премиерът Борисов вече е във Варна и дори мина на инспекция заедно с кмета на град Иван Портних на строителните дейности при изграждането на бул. „Васил Левски“.

Все още се пазят в тайна кога ще пристигнат лидерите, както и от къде ще минат, за да стигнат до резиденцията.

Срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежение между двете страни и Анкара и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

Премиерът поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Той уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.
Коментари: 0