ВАС окончателно премахна пръстовия отпечатък в болниците

Наредбата, с която се въведе системата, надхвърля закона и нарушава европейското право

ВАС окончателно премахна пръстовия отпечатък в болниците
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Даването на пръстов отпечатък при влизане в болница, което бе въведено като изискване от предишния здравен министър Петър Москов и екипа му, е отменено окончателно от Върховния административен съд. Официално решението все още не е публикувано, но „Капитал“ се позовава на свои източници в здравната каса.

Решението на 5-членния състав на ВАС да обяви нормативния акт за въвеждането на системата за нищожно потвърждава мнението на по-долната инстанция. През ноември 3-членния състав определи, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване. Т.е. с наредба се надхвърля закона.

Според съда въвеждането на пръстов идентификатор противоречи на европейското законодателство, тъй като ограничава трансграничното легитимиране. Петър Москов и неговият екип не са си направили труда да предупредят европейските партньори, че въвеждат специфичен начин за идентификация в болниците, а така се нарушава и съюзното право за по-лесното придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС.

От здравното министерство се похвалиха през октомври 2016 г., че системата пести много пари на касата. Тогавашният зам.-министър Ваньо Шарков настояваше, че на ден здравната каса пести по 1 млн. лв. В последствие служебният министър Илко Семерджиев представи данни, от които се видя, че всъщност пръстовият идентификатор вкарва в преразход НЗОК.

Окончателното решение на ВАС означава, че болните вече ще бъдат хоспитализирани само с представяне на лична карта, а закупените и платени от касата устройства за пръстова идентификация стават излишни. Касата трябваше да плати около 400 хил. лв. за устройствата. Болниците трябваше да платят около 4 млн. лв.


Коментари: 0