Важно е пушачите да избират научно доказани алтернативи

Джордж Маргонис за бъдещите планове на Филип Морис в България

Важно е пушачите да избират научно доказани алтернативи

Снимка: Филип Морис

Джopдж Mapгoниc e гeнepaлeн мeниджъp нa "Филип Mopиc Бългapия" oт 2016 г. Имa близo 17 гoдини oпит във Рhіlір Моrrіѕ Іntеrnаtіоnаl. Кapиеpата мy в ĸoмпaниятa зaпoчвa в oтдeл "Πpoдaжби" в гpъцĸия филиaл нa ĸoнцepнa. Πo тoвa вpeмe тoй зaeмa paзлични пoзиции в oтдeл "Πpoдaжби, пpoмoциoнaлни aĸтивнocти и yпpaвлeниe нa бpaндa". Πpeз 2009 г. ce мecти в цeнтpaлaтa нa ĸoмпaниятa в Лoзaнa, Швeйцapия, ĸъдeтo зaeмa пoзициятa peгиoнaлeн мeниджъp "Cтpaтeгии зa пpoдaжбитe" зa peгиoнa нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeз 2014 г. e нaзнaчeн ĸaтo диpeĸтop "Πpoдaжби и диcтpибyция" зa Гъpция, Kипъp и Maлтa. Mapгoниc e зaвъpшил мapĸeтинг и мeниджмънт в Texнoлoгичния oбpaзoвaтeлeн инcтитyт  (Тесhnоlоgісаl Еduсаtіоnаl Іnѕtіtutе) в Aтинa. Имa мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo бизнec aдминиcтpaция oт yнивepcитeтa "Kингcтън" (Кіngѕtоn) във Beлиĸoбpитaния.

- Г-н Маргонис, как ще коментирате темата за електронните цигари в САЩ, в която се съобщава за 450 случая на хоспитализация?

- Ситуацията с електронните цигари в САЩ е тревожна и, разбира се, трябва да бъде обстойно разследвана. Но не бива да кара стотиците пълнолетни потребители по света, които вече са отказали традиционните цигари и са преминали към по-добра алтернатива, да се върнат към пушенето, което доказано води до редица тежки заболявания.

- Какво казват здравните власти в САЩ по въпроса?

- Американската агенция по храни и лекарства съобщи, че при много от анализираните от тях проби от използваните електронни цигари е установено съдържание на Тетрахидроканабинол (THC, психоактивното вещество в растението марихуана - бел . ред.) и освен това, много от анализираните проби с THC съдържат и значителни количества витамин Е ацетат. Това е вещество, съдържащо се в потребителски изделия за локална употреба и хранителни добавки, но данните за ефектите от него при инхалиране са ограничени. Агенцията по храните и лекарствата призова американските потребители да се предпазват и да не купуват електронни цигари от улични търговци, както и да се въздържат от употреба на масла с THC, както и да не добавят вещества към продуктите, закупени в магазините. Важно е пушачите да избират алтернативи с научни данни и добър контрол.

- Каква е разликата между системите за нагряване на тютюн, каквато е IQOS и електронните цигари?

- Разликата е изключително очевидна. IQOS нагрява късове, съдържащи истински тютюн, докато електронните цигари нагряват течност.

Важно е пълнолетните потребители да се информират и да закупуват устройства и течности само от лицензирани търговци с ясен произход, да не правят смески в домашни условия, защото съставът на това, което вдишваме, е изключително важен. Наскоро четох становища на здравните власти във Великобритания. Знаете, че там е един от най-големите пазари на електронни цигари. Те потвърждават пред английските потребители, че употребата на електронни цигари винаги е за предпочитане пред пушенето и медийните репортажи от САЩ не трябва да водят до промяна на тази препоръка.

- Продава ли се вече IQOS на американския пазар?

- Все още не, като очакваме това да се случи в идните месеци.

- Можете ли да споделите с нас какви са скорошните ви планове в България?

- За по-малко от 2 години ние пуснахме две нови IQOS устройства и пет различни вкуса тютюневи изделия за него. С всеки изминал ден ние растем, инвестирамe в хора, в наши магазини и в търговската мрежа като цяло, обслужване на клиентите. Подготвяме много нови неща през предстоящия сезон и смятам, че българските потребители ще бъдат приятно изненадани. Освен новите предложения, които предстоят, ние опитваме да предоставим отлично клиентско обслужване и отговори на всички запитвания на нашите потребители.

Интервюто е изготвено с подкрепата на Филип Морис България.
Коментари: 0