Възобновяват от утре директните полети Атина-Скопие

Те бяха прекратени преди 12 години заради спорове за името на македонското летище

Възобновяват от утре директните полети Атина-Скопие

Снимка: Wikipedia

Гръцкият превозвач Aegean Airlines пуска първия си директен полет между Атина и Скопие на 1 ноември, който сигнализира за размразяване на отношенията след споразумението за името, сключено между Гърция и Бившата югославска република Македония през юни, съобщава "Екатимерини".

Директните връзки между двете столици бяха прекратени преди 12 години, след като Атина протестира срещу решението на Скопие да преименува летището на столицата през 2006 г. на "Александър Велики" и да го украси със статуя на древногръцкия цар.

През март правителството на Зоран Заев преименува съоръжението на Международно летище Скопие и свали статуята в знак на добра воля след разговорите с Атина за уреждане на десетилетния спор за името.

За да отбележи това, тогава министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзияс кацна на летището в Скопие с делегация от дипломати, за да договори споразумението за името.

Утре обаче ще бъде сложено началото на първия редовен полет между двете столици от 12 години насам.

Aegean Airlines ще лети от Атина до Скопие два пъти седмично - във вторник и четвъртък. Пътуването отнема около 1 час и 15 минути.
Коментари: 0