Вдигането на санкциите срещу Иран доведе до спад на петрола и акциите

Златото продължава да държи интереса на инвеститорите

Вдигането на санкциите срещу Иран доведе до спад на петрола и акциите
112 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Най-големи промени претърпяха високодоходните валути след затварянето на цената на петрола под 30 долара за барел. Развитието дойде след спекулациите, че Иран ще увеличи предлагането на петрол.

Австралийският долар проби надолу под дъната от 2015 г. и не показва сигнал за скорошно възстановяване. Следваща подкрепа са дъната от 2009 г. около 0,63.

Зелените пари продължиха безмилостното покачване срещу канадския долар и пробиха по-бързо целта от 1,45. Двойката остава добре подкрепена.

Британският паунд падна до най-ниски стойности за последните 5 и половина години. Паундът се търгува на нива невиждани от финансовата криза през 2008/09 и следваща слаба подкрепа е 1,40.

Еврото и йената обаче остават силни срещу долара, тъй като пазарът избягва рисковите покупки и търси сигурност във въпросните валути.

Суровини

Златото се търгуваше в рейндж миналата седмица на фона на променящите се настроения на инвеститорите спрямо риска. Данни обаче показаха силни покупки от спекулантите.

Среброто върна почти всички печалби от началото на миналата седмица, докато слабостта на суровините му оказа влияние.

Опасенията за растежа в Китай държат платината на ниски нива.

Индустриалните метали остават под натиск. Късите нетни позиции при медта достигнаха рекордно високи стойности, което подсказва, че остава риска за нови спадове.

Цената на петрола падна в петък и консолидира под нивата от 30 долара за барел при новината, че санкциите над Иран са вдигнати. Очакванията са Иран да увеличи износа с 0,5 млн. барела на ден. Това развитие в голяма степен е калкулирано от пазарите, но вероятността за дискаунти при предлагането от Иран с цел съблазняване на купувачите би довело до допълнителен спад на цената в близък план.

Капиталови пазари

Нервите на капиталовите пазари продължиха и в петък, когато борсовите индекси в САЩ и Европа спаднаха с по 2-3%.

На Уолстрийт навредиха разочароващи икономически данни и срива на цената на петрола.

Ситуацията на китайските финансови пазари и продължаващите опасения за световния растеж ще задържат настроенията за избягване на рискови покупки и през тази седмица, а това води до до волатилност на пазарите.

Подкрепи Economic.bg