Вече се обсъжда „плоско“ увеличаване на пенсиите

Ще се даде още време на хората да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ

Вече се обсъжда „плоско“ увеличаване на пенсиите

Снимка: Красимир Свраков

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в Добрич. Досега идеята беше минималната пенсия да се вдигне до 300 лева, при възрастните хора с доход между 300 и 369 лв. увеличението да е с 10%, а останалите – с 5%.

На комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика ще заложи правителството при обсъждането на новия бюджет за догодина, заяви още министърът на труда и социалната политика.

„Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент - различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни“, обясни Сачева.

Тя допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт.

„Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета“, добави министърът.

Коментари: 0