Великобритания има нужда от рекордните 3.5 млн. работници

Най-голям е недостигът на медицински сестри и IT специалисти

Великобритания има нужда от рекордните 3.5 млн. работници

Снимка: Unsplash

4949 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания отчете рекордните 3.5 милиона вакантни работни места точно преди коледните празници, показват данните на Конфедерацията за трудова заетост (REC). Това е два пъти повече от броя, наблюдаван през лятото, предава Sky News. Само за миналата седмица са били публикувани около 210 000 нови обяви.

Според REC най-голям е недостигът на медицински сестри. Интересно е, че през последната седмица особено се е повишило търсенето на служители в затворите. Предлагат се позиции и за монтажисти, зъболекари и ветеринари. Най-голям обаче е недостигът на медицински сестри – по официални данни има 155 520 вакантни места.

В челната шестица са още:  

  • Програмисти и специалисти по разработка на софтуер –124 346 
  • Сертифицирани болногледачи и домашни болногледачи – 100 916
  • Специалисти в началните и детските грижи – 68 824
  • Помощници по продажби и търговия на дребно – 64 883
  • Главни готвачи – 59 743

Конфедерацията за трудова заетост отбелязва, че не се виждат признаци за облекчаване на кризата с недостига на работна ръка. Тя се отдава на няколко фактора, като наемането на работници е затруднено най-вече от комбинацията от свързани с COVID-19 причини и ограниченията след Брекзит, включващи имиграцията.

Добре документиран е недостигът в такава дефицитна професия като тази на касапите – особено преди Коледа, като това повдига въпроси за снабдяването на магазините с пуйки. Същото се отнася и за шофьорите на камиони, което вече доведе до нарушаване на снабдителната верига.

Друга причина защо много сектори имат трудности с наемането е, че безработицата се задържа на сравнително добро ниво от 4.3% благодарение на схемата на правителство за пускане на работници в принудителен отпуск.

Трябва да изчакаме и да видим как новините за мутацията Омикрон ще се отразят върху пазара“, каза Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg