Кой е новият председател на Народното събрание?

Никола Минчев вече влезе в българската история като най-младия човек, избиран на този пост

Кой е новият председател на Народното събрание?

Снимка: БТА

7064 ~ 5 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Депутатът от "Продължаваме промяната" Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание с подкрепа от 158 депутати – почти квалифицирано мнозинство. За него гласуваха парламентарните групи на ДПС, БСП, ИТН и ДБ, а ГЕРБ и "Възраждане", която единствена издигна конкурент на Минчев, се въздържаха при гласуването.

Кой е Никола Минчев?

Номинацията на Минчев бе предложена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. За разлика от повечето членове на партията, Никола Минчев не е завършил в чужбина и не е икономист. Новият председател на НС е юрист, занимаващ се с недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право. 

През годините се доказа като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност и постоянство, ще допринесат много за 47-ото НС. Той ще служи за най-добрата кауза", заяви Петков при предложението на кандидатурата на Минчев. 

В първото си слово от трибуната председателят на Народното събрание заяви, че ще работи за градивни дискусии, по които да се създават закони за по-доброто бъдеще на страната.

Избирателят ни даде знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Длъжни сме да оправдаем доверието му. Приемам с огромно признание честта да бъда председател на 47-то Народно събрание. Ще работя за градивни дискусии, в които да създаваме закони, които ще ускорят промяната и развитието на страната", каза новият председател на парламента.

Минчев е сред първите присъединили се към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Той стоеше редом до двамата съпредседатели при официалното представяне на "Продължаваме промяната". 

Председателят на 47-ия парламент владее български, английски и немски език, обича спорта и вярва, че с "добри закони и ред, младите хора ще предпочитат България, а няма да търсят по-добра реализация в чужбина".

Попълнението на "Продължаваме промяната" бе водач на листите на партията за град Перник.

Роденият през 1987 г. (на 13 септември) Никола Минчев е завършил 91. Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София, а по-късно и право в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той е работил в едно от най-старите адвокатски дружества в София “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, което бе наето за консултации при промените в Българската банка за развитие. Специализирал е процесуално представителство, което се оказва и най-голямата му страст. Защитавал е правата на клиенти пред Арбитражния съд и Международната търговска камара.

Новият председател на 47-ото НС е участвал в редица конференции и е водил лекции пред европейската мрежа от адвокати в областта на енергийното право Energy Law Group. Професионалният му опит включва и работа на капиталовите пазари, в банковата регулация и работа по обществените поръчки.

34-годишният Минчев е семеен и има две деца.

"Присъединих се към "Продължаваме промяната", защото е крайно време България да реализира своя потенциал и да спре да бъде на последно място по всички позитивни класации. Не искам децата ми да бъдат изправени пред избора - реализация в чужбина или щастие у дома. Искам след време, като се обърна назад, да не се упреквам, че не съм опитал", казва Минчев.

След закриването на първото заседание на 47-ото Народно събрание той даде и своята първа пресконференция пред журналисти. 

Той обяви, че ще работи, за да има в парламента разумна и конструктивна дискусия, която да се води по същество и без процедурни хватки.

За мен е чест и отговорност да бъда председател на 47-ото Народно събрание. Влизам в парламента с уважение към институцията. Няма да превръщаме Народното събрание в място за скандали, а ще се върши сериозна дейност", обеща Никола Минчев.

Според него най-важно е да се спазва правилникът. По думите му вече се работи за изработване на новия, но не коментира конкретни промени. Председателят на НС подчерта, че ще разчита на опита на зам.-председателите и при нужда би се съветвал с Ива Митева, която беше председател на предишните два парламента. Минчев обясни, че няма да има ротационен принцип на председателското кресло и подчерта, че в пленарната зала всички са равни и не се чувства с нещо по-специален от останалите.

По-рано днес, преди първото заседание на 47-ото Народно събрание, Никола Минчев заяви пред медиите, че от "Продължаваме промяната" гледат към пълен мандат.

Четири години е прекрасен мандат, който можем да изпълним. Целим се в това да работим за благото на българските граждани."

Ден преди първото заседание на Народното събрание се спекулираше в някои медии, че 4-те партии, готови да подпишат коалиционно споразумение, са се разбрали за ротационен принцип на четирима председатели от всяка формация през 1 година, а лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова беше спрягана за първи председател. Самата тя отрече обаче да има такава договорка.

Най-младият председател на НС

Ако погледнем ретроспективно назад, ще видим, че от 1991 г. насам не е имало по-млад председател на НС от Никола Минчев. Ето на каква възраст са били председателите на парламента, когато са заели поста си:

 • 36 НС (1991-1994) - Стефан Савов, 67 г. ; Александър Йорданов – 40 г.
 • 37 НС (1995-1997) - Благовест Сендов, 63 г.
 • 38 НС (1997- 2001) - Йордан Соколов, 64 г.
 • 39 НС (2001-2005) - проф. Огнян Герджиков – 55 г. ; доц. Борислав Великов – 59 г.
 • 40 НС (2005-2009) - Георги Пирински – 57 г.
 • 41 НС (2009-2013) - Цецка Цачева – 55 г.
 • 42 НС (2013 – 2014) - Михаил Миков – 54 г.
 • 43 НС (2014 – 2017) - Цецка Цачева – 59 г.
 • 44 НС (2017 – 2021) - Димитър Главчев – 54 г. ; Цвета Караянчева – 49 г.
 • 45 НС (04.2021 - 05.2021) - Ива Митева – 49 г.
 • 46 НС (07.2021 - 09.2021) - Ива Митева – 49 г.
 • 47 НС (12.2021 г. - ) – Никола Минчев – 34 г.

Масата не побра зам.-председателите

Депутатите в 47-ото НС гласуваха всички седем парламентарни групи да имат свой представител в парламентарното ръководство. Така обаче се оказа, че председателската маса, която се намира над парламентарната трибуна, е твърде малка, за да побере всички заместници на Никола Минчев. Наложи се да донесат допълнителни столове, за да заемат местата си членовете на ръководството.
Заместник-председателите на НС са Мирослав Иванов от ПП, Росица Кирилова от ГЕРБ, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от ИТН, Атанас Атанасов от ДБ и Цончо Ганев от Възраждане. За гласуваха 239 депутати, без против и въздържали се.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg