Корнелия Нинова – лице на промяната или подарък на прощаване?

Без социалистите няма как да има кабинет, макар никой да не припознава БСП като „партия на промяната“ или носител на нов морал

Корнелия Нинова – лице на промяната или подарък на прощаване?

Снимка: БТА

3764 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Кандидатурата на лидера на БСП Корнелия Нинова за председател на Народното събрание, па макар и само за една година, бе определена от политолози и политици като „много лош знак“ към обществото. Заедно с това обаче това е компромис, без който няма да може да бъде сформирано правителство. Ако Нинова бъде избрана за шеф на парламента, т.е. за лице на промяната, това ще е по чисто математически причини.

Без социалистите няма как да има кабинет, макар че БСП не беше припозната от избирателите за партия, която ще донесе нов морал в политиката. Самата Нинова също хвърли съчки в огъня на недоверието, като точно преди втория тур на изборите откри „приятелски огън“ срещу президента Румен Радев, който стана лицето на промяната. В това уравнение с много неизвестни създаването на правителство е крайното решение на задачата.

Според тежестта

Когато ние питаме защо се избира човек, който чертае странни червени линии в споразумението за бъдещо управление, от "Продължаваме промяната" ни отговарят, че гласовете на БСП им трябват, а ние имаме само 6% на изборите“, коментираха пред economic.bg депутати от "Демократична България".

И десни, и центристи недоумяват как в групите за преговорите от страна на БСП се включват и бивши министри от кабинета на Жан Виденов, който доведе страната до тежка икономическа криза. Самите социалисти обясняват присъствието на Румен Гечев, Асен Гагаузов и Емилия Масларова с факта, че скамейката им от експерти е къса заради непрекъснатите вътрешни войни в партията.

Защо постът е важен

Независимо от лицата, които БСП показва на преговорите, и от критиките, които търпи, за Нинова председателският пост е жизнено важен, защото ще укрепи позициите ѝ на конгреса през януари, който трябва да се произнесе по нейната оставка. Под натиска на вътрешната опозиция Нинова обяви, че се оттегля след като БСП загуби катастрофално предсрочните парламентарни избори и стана четвърта политическа сила с едва 26 депутати. Но тя може и да си остане председател, ако конгресът не приеме нейната оставка. Затова е важно да покаже, че и с малко депутати БСП може да е във властта, както и начело на парламента.

Но сметките може да се объркат при гласуването, твърдят наблюдатели.

Смятам, че в пленарна зала за Нинова може да гласуват ГЕРБ и ДПС и тогава ще стане интересно“, коментира пред Economic.bg доц. Мария Пиргова.

Слабото звено в коалицията

Въпросите за стабилността на коалицията, която трябва да изчегърта „модела ГЕРБ“, са много, но това не пречи да се правят оптимистични прогнози за бъдещия кабинет.

Първоначално мислех, че проблемите в тази коалиция ще дойдат от „Има такъв народ“, но БСП се оказа доста по-проблемна с червените линии, които начерта. В предложението към Нинова да оглави парламента има символика, това е жест към нея и нейната партия, за да има коалиция“, коментира пред Economic.bg проф. Ивайло Дичев.

Според него от гледна точка на вземане на решенията председателството няма особено значение, защото има заместник-председатели. „Очевидно това предложение трябва да се приеме като игра на символи, каквито бяха и публичните преговори между партиите. Целта е да се разсее напрежението и да се създаде управление. Този пост може да се възприеме и като подарък на  прощаване“, обобщи проф. Дичев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg