34-годишният Никола Минчев е новият председател на парламента

34-годишният Никола Минчев е новият председател на парламента

Снимка: БТА

11394 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Никола Георгиев Минчев, депутат от "Продължаваме промяната", бе избран за председател на Народното събрание без дебати в пленарна зала. Такива не бяха нужни, тъй като всички партии се събраха на 30-минутна почивка след предложената кандидатура, за да се разберат за поста.

В крайна сметка "за" 34-годишния юрист гласуваха 158 народни представители. Против беше само един, а 72-ма от ГЕРБ и "Възраждане" се въздържаха.

Само най-малката група в 47-ия парламент предложи свой кандидат, но очаквано Цончо Ганев не бе одобрен.

Никола Минчев е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като професионалист и непримирим борец за каузи. Вярвам, че тези негови качества, ще допринесат много за 47-ото НС. Той ще служи за най-добрата кауза – просперитета на България", каза Кирил Петков при представяне на кандидатурата му.

"С одобрените седем парламентарни групи избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия в парламента", призова Никола Минчев колегите си в първото си изказване като председател на парламента.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg