СЗО алармира регион с 650 млн. души да се подготви за Омикрон

Затварянето на граници само печели време, но вирусът ще бъде доминиращ до няколко месеца в световен мащаб

СЗО алармира регион с 650 млн. души да се подготви за Омикрон

Снимка: Unsplash

3329 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Световната здравна организация предупреди страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, че трябва да ваксинират напълно населението си, за да бъдат подготвени за нарастване на случаите на COVID-19. СЗО алармира също, че вариантът Омикрон продължава да се разпространява в световен мащаб въпреки наложените ограничения за пътуване, съобщава Reuters.

Макар че затвори границите си за туристи от високорискови Южноафрикански страни, Австралия стана поредната страна, която съобщи за случаи на Омикрон. Само ден преди това новият вариант бе открит и в пет американски щата. От тази седмица заразата се разпространява и в Азия. Докладвани са болни в Индия, Япония, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.

Много правителства затегнаха правилата за пътуване, за да ограничат разпространението на новия вариант, но предупреждението на СЗО към Азиатско-Тихоокеанския регион (с население около 650 млн. души) само подчертава, че граничният контрол се използва за печелене на време, но не и за спиране на вируса.

Хората не трябва да разчитат само на гранични мерки. Трябва да бъдем подготвени за този вариант, защото той се разпространява много по-лесно“, заяви Такеши Касаи, регионален директор на СЗО на брифинг.

Процентите на ваксиниране варират в различните страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, но има тревожни пропуски. Индонезия, четвъртата най-населена страна в света и някога епицентър на COVID-19 в Азия, е ваксинирала напълно само около 35% от 270-те си милиона граждани. 

Според експерти Омикрон има потенциал да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб, при това в рамките на месеци. На този етап обаче няма доказателства, че може да е по-опасен от варианта Делта, който завладя света през тази година.

Подозирам, че през следващите няколко месеца Омикрон ще бъде доминиращ в света“, коментира пред репортери Пол Кели, главният медицински съветник на австралийското правителство.

В Съединените щати администрацията на Байдън въведе нови мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Международните туристи, влизащи в страната, ще трябва да представят отрицателен тест, направен един ден преди пътуването.

„Ще се борим с този вариант с наука и бързина, а не с хаос и объркване“, заяви президентът Джо Байдън в четвъртък, когато предупреди американците да се подготвят за нарастване на инфекциите през зимата.

По-малко от 60% от населението на САЩ е напълно ваксинирано, сочат данните.

Страх от инфлация

Ограниченията при пътуване в световен мащаб се ускоряват. Хонконг, Нидерландия, Норвегия и Русия, наред с други, обявиха нови мерки в четвъртък. Малайзия заяви, че ще затегне допълнително ограниченията.

Освен че нанасят хаос в туристическата индустрия, новите ограничения удрят финансовите пазари и подкопават големите икономики точно когато те започнаха да се възстановяват от блокирането, предизвикано от Делта варианта.

Акциите в Индия, Япония и Южна Корея паднаха в петък след загуби за една нощ на Уолстрийт, но търговците ще трябва да изчакат поне още седмица или повече за отговорите от глобалните здравни власти относно вирулентността на варианта или резистентността към ваксината.

Цените на петрола се покачиха, въпреки че първоначално бе регистриран спад.

Вариантът заплашва да подхрани растящата инфлация в Съединените щати чрез допълнителен натиск върху веригите за доставки и влошаване на недостига на работници, заяви президентът на Федералната резервна банка в Кливланд Лорета Местър пред Financial Times.

Най-голямата европейска икономика – Германия, заяви, че ще забрани на неваксинираните всички дейности освен основни такива. Законодателството, което да направи ваксинацията задължителна, ще бъде изготвено в началото на следващата година.

Няколко страни, включително Великобритания и Съединените щати, предлагаха планове за поставяне на бустерни дози. Австралийските власти заявиха в петък, че „няма доказателства“, че подобни ходове биха били ефективни.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че вариантът може да забави глобалния икономически растеж чрез изостряне на проблемите с веригата за доставки и потискане на търсенето.

Несигурността може да причини големи проблеми. Все още оценяваме рисковете“, заяви тя.

Подкрепи Economic.bg