МФ официално: Таванът на дълга догодина ще е 10 млрд. лв.

Финансовият министър предположи преди дни, че сумата може да е 12 млрд. лв., а от ГЕРБ поискаха дългов „мораториум“

МФ официално: Таванът на дълга догодина ще е 10 млрд. лв.

Снимка: Красимир Свраков

772 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Бюджет 2022

В проекта на бюджет за 2022 г. е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

Това се посочва в официална позиция на Министерството на финансите по повод коментара на финансовия министър Валери Белчев, че за следващата година се залага таван на държавните заеми около 10-12 млрд. лв. Това предизвика остри обществени реакции, а от ГЕРБ поискаха да се наложи „мораториум“ върху тегленето на нов дълг.

Министерството на финансите заявява, че ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Закона за публичните финанси е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство. 

МФ сега уточнява, че тази година не се предвижда взимането на нови държавни заеми. В периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които бяха поети нови задължения за 3.8 млрд. лв. Това представлява изпълнение от 84.4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4.5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg