Великобритания пак изостава от Франция по чужди инвестиции

Островът не успя да се стабилизира след последиците от Брекзит и коронакризата

Великобритания пак изостава от Франция по чужди инвестиции

Снимка: Pixabay

424 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-популярната европейска дестинация за чуждестранни инвестиции за втора поредна година е Франция. Тя изпреварва отново Великобритания, която претърпя силно икономическо сътресение след Брекзит и пандемията от коронавирус, предава The Guardian.

През 2020 г. Обединеното кралство е привлякло 975 инвестиционни проекта в сравнение с 985 проекта във Франция, според счетоводната къща EY.

Лондон дoминиpaшe в ĸлacaциятa пo пpeĸи чyждecтpaнни инвecтиции в Eвpoпa пpeз пъpвитe 18 гoдини нa изcлeдвaнeто. Πpeз 2019 г. oбaчe Ocтpoвът зaгyби ĸopoнaтa cи, cлeд ĸaтo бизнecът тpябвaшe дa ce изпpaви пpeд oгpoмнaтa нecигypнocт, пpoизтичaщa oт peшeниeтo зa излизaнe oт Eвpoпeйcĸия cъюз.

Някои експерти вече са открили ефектите от Брекзит върху търговията, което е свързано с чуждестранните инвестиции. Изследователи от Academics at Aston University в Бирмингам миналия месец публикуваха изследване, според което Брекзит е довел до намаляване на износа на услуги със 114 млрд. паунда между 2016 и 2019 г.

EY посочва, че спадът на инвестициите от страни като Япония предполага, че „привлекателността на Обединеното кралство като база за износ е много по-малка, отколкото беше“ заради излизането на страната от ЕС. Ръстът на инвестициите от други страни извън САЩ, ЕС и Япония може да не е „в мащаб, който да компенсира по-ниската активност в традиционната база“, се казва в доклада.

Данните на EY не отразяват стойността на инвестициите в Обединеното кралство през 2020 г. Данните на Службата за национална статистика обаче показват, че стойността на преките чуждестранни инвестиции във Великобритания е била 36 млрд. лири през 2019 г. при 66 милиарда през 2018 г. Това е под 10-годишната средна стойност от 54 млрд. паунда. Данните за изминалата година все още се чакат. 

Германия се нарежда на трета позиция по привлечени чуждестранни инвестиции - с 930 проекта, а следващата по популярност държава е Испания – с 354 проекта.

Алисън Кей, управляващ партньор за обслужване на клиенти в EY UK & Ireland, заяви, че „спадът на входящите инвестиции е относително по-малък от очакваното. Инвеститорите през есента прогнозираха средно 30 до 45% спад в проектите във Великобритания в сравнение с 2019 г.“.

Подкрепи Economic.bg