Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционирани по „Магнитски“

Така държавата ще опита да предпази дружествата си от налагане на финансови санкции от Вашингтон

Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционирани по „Магнитски“

Снимка: БТА

2735 ~ 2 мин. четене
Американски санкции срещу българи

Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции, за целта трябва да предотвратим банковите трансакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев по време на заседанието на Съвета по сигурност днес.

„Тази тема е особено значима и сензитивна както от гледна точка на потенциалните последствия в политически и икономически план, така също и в социален аспект“, добави премиерът. „Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена", допълни.

Припомняме, че по силата на глобалния закон „Магнитски“ Вашингтон санкционира шестима Българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски и 64 техни фирми. Но санкциите обхващат не само всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на фирмите в списъка на OFAC, но и за период от пет години назад. Т.е. всички, които са били партньори или са заемали ръководни длъжности в официално декларираните бизнеси на Пеевски и Божков.

В тази връзка министерският съвет вече разпореди на ДАНС и НАП спешна проверка на всички дружества, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC. Но не само това, в списъка трябва да се включат всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на тези юридически лица, отново за 5 години назад. Тази мрежа от хора и фирми може да се окаже много голяма, като не е изключено те наистина да засегнат и държавни дружества, които са работили или са имали в бордовете си хора, свързани по някакъв начин с Божков и Пеевски.

„На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници“, каза Янев.

Според него е изключително тревожно да получаваме информация отвън за корупционни практики, за които българските компетентни органи не са предприели нищо ефективно до момента. „Нещо повече, те не само че не са предприели нищо ефективно, но има съмнение, че дори са катализирали развитието на корупционна среда.“

При липса на приложима нормативна уредба и на работещ парламент, който да приеме такава с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и други разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, припомни още Янев.Подкрепи Economic.bg