Великобритания продължава с разхлабването на COVID мерките

До 21 юни страната трябва да е премахнала всички ограничителни режими

Великобритания продължава с разхлабването на COVID мерките

Снимка: БТА

2666 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания продължава с разхлабването на COVID мерките, като от днес вече е позволено на две домакинства или групи до шест души да се срещат на открито или закрито, предава BBC. Премиерът Борис Джонсън обяви, че вече всички спортни съоръжения на открито, включително тенис кортовете и голф игрищата, ще бъдат на разположение на британците.

Провеждането на организирани спортни мероприятия на открито също вече е разрешено, както и провеждането на сватби, но до 6 души.

„Въпреки днешното разхлабване не бива да забравяме, че заразата е все още тук и трябва да се пазим. Спазването на мерките и личната отговорност са много важни, както и явяването за ваксинация“, заяви Джонсън.

Днешното разхлабване е част от плана за облекчаване на режима в страната, който се състои от няколко стъпки и предвижда пълно отблокиране до 21 юни. До момента са отворени учебните заведения и е разрешено ползването на спорните съоръжение към тях. Освен това британците имат възможност да се разхождат свободно в парковете и по всички еко пътеки, считано от 8 март.

Планът предвижда още:

  • Oт 12 aпpил да oтвopят няĸoи ocнoвни ceĸтopи на иĸoнoмиĸaтa: Фpизьopcĸи caлoни, cпopтни зaли, нecъщecтвeни мaгaзини и oбщecтвeнитe cгpaди; Зooпapĸoвe, тeмaтични пapĸoвe, биpeни гpaдини и мecтa зa бъpзo xpaнeнe; Фитнec зaлитe и cпa цeнтpoвeтe; Kъщи зa гocти и ĸъмпинг мecтa.
  • Oт 17 мaй да бъдe пoзвoлeнo нa двe дoмaĸинcтвa дa ce cмecвaт в дoмoвeтe cи. Щe oтпaднe и пpaвилoтo зa максимум шecтимa нa oтĸpитo и зaĸpитo, ĸoeтo щe бъдe зaмeнeнo c oгpaничeниe дo 30 дyши. Kинaтa, мyзeитe и xoтeлитe cъщo щe oтвopят вpaти, a пpoвeждaнeтo нa cпopтнитe cъбития и пpeдcтaвлeния cъщo ще ce възoбнoви.
  • Oт 21 юни да бъдaт пpeмaxнaти вcичĸи oгpaничитeлни мepĸи зa coциaлнa диcтaнция. Pecтopaнтитe, бapoвeтe и нoщнитe зaвeдeния oтнoвo да oтвopят.

Миналата седмица Джонсън заяви, че обмисля въвеждането на ваксинационни паспорти за посетителите на ресторанти и барове, както и за тези, които искат да пътуват, но решение все още не е обявено.

Коментари: 0