Британската безработица се изстреля до петгодишен връх

Експертите прогнозират, че ситуацията в страната ще се влоши още през следващите месеци

Британската безработица се изстреля до петгодишен връх

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Равнището на безработица във Великобритания достигна най-високото си ниво от близо пет години през трите месеца до ноември 2020 г., когато случаите на коронавирус започнаха да се увеличават за втори път и страната се върна към частично блокиране. Процентът на безработни достигна 5 на сто, което е най-високото ниво от средата на 2016 г., сочат данните от Националната статистическа служба на Обединеното кралство (ONS), предава Reuters.

Експертите прогнозират влошаване на стойностите за декември – февруари, след като правителството обяви удължаване на COVID мерките.

Междувременно нивото на заетост продължава да се понижава и през периода септември – ноември 2020 г. се задържа на 75.2%, което е с 1.1 процентни пункта под нивото за същия период на 2019 г. Само в рамките на трите месеца до ноември (включително) заетите във Великобритания са се е свили с 88 хиляди души.

Според ONS броят на хората без работа се е увеличил с 202 000 в рамките на периода септември – ноември 2020 г., достигайки 1.72 милиона души.

Експертите заявиха, че благодарение на държавните финансови стимули безработицата „не е достигнала по-критични стойности“. Правителствената схема за задържане на работни места е успяла да запази 2.4 милиона такива до 31 октомври.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че програмата е най-скъпата мярка за икономическа подкрепа, която страната някога е приемала, като тя струва 46.4 млрд. паунда (63 милиарда долара). Тази сума е само до средата на декември, а мярката ще продължи да функционира до 30 април.

„Тази криза продължи много по-дълго, отколкото се надявахме. Загубата на толкова работни места е тежък удар за икономиката ни“, добави Сунак и поясни, че държавните стимули все още не са приключили. 

„Великобритания няма да остави гражданите си в тази криза“, каза още той.

По-рано този месец Сунак заяви, че предстои отпускането на нов финансов стимул, който ще бъде пряко насочен към сектора на услугите.

Коментари: 0