Великобритания и Китай с договори за 30 млрд. паунда

Очаква се проектите да създадат около 4000 нови работни места

Великобритания и Китай с договори за 30 млрд. паунда
Автор: Илия Лазаров

Великобритания и Китай ще сключат търговски и инвестиционни споразумения на стойност повече от 30 млрд. паунда. Това стана ясно по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Лондон, предаде BBC.

Китайският държавен глава беше посрещнат на официална церемония от кралица Елизабет 2, съпругът й Дукът на Единбург и премиера Дейвид Камерън.

Проектите засягат областите на енергетиката, здравеопазването, търговията на дребно, образованието, аерокосмическия отрасъл и валутната търговия. Предвижда се строеж на АЕЦ на британска земя, която ще е проектирана, построена и експлоатирана от китайците.

По думите на премиера Дейвид Камерън, сделките с Китай ще помогнат във Великобритания да се създадат около 4000 нови работни места.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че страната му навлиза в по-близки отношения с Китай с „широко отворени очи”. Той отрече обвиненията към правителството в наивност, заявявайки, че отношенията с азиатската държава „са въпрос от национално значение”.

Хамънд добави, че не само Китай, но и много други държави са добре дошли да инвестират в инфраструктурата на Обединеното кралство.  

Британското финансовото министерство се надява Китай да се превърне във вторият по най-голям търговски партньор на Великобритания. 

Коментари: 0