Великобритания отваря през юни хиляди магазини и бизнеси

Откритите пазари отварят от 1 юни, а всички магазини - от 15 юни

Великобритания отваря през юни хиляди магазини и бизнеси

Снимка: БТА

19529 ~ 2 мин. четене
Великобритания ще отвори отново хиляди магазини на търговските улици, универсални магазини и търговски центрове през следващия месец, заяви премиерът Борис Джонсън снощи, като определи график за "отваряне" на бизнеса като част от мерките за облекчаване на блокадата заради коронавируса.

От 1 юни ще бъдат отворени пазарите на открито и автосалоните, веднага след като са в състояние да изпълнят сигурните указания за противоепидемични мерки срещу COVID-19, както и всички други магазини за търговия на дребно, считани за "несъществени", от 15 юни, ако са изпълнили изскванията на правителството, предава Ройтерс.

Джонсън има желание да рестартира икономиката, ударена след блокадите заради коронавируса, но също така се опасява от втори пик на заразяване, ако мерките се облекчат твърде бързо.

„Днес искам да уведомя сектора на дребно за намеренията ни да отворим отново магазините, за да могат и те да се подготвят“, каза Джонсън. „Има внимателни, но разумни стъпки по пътя към възстановяването на страната ни.“

Правителството заяви, че магазините, които продават дрехи, обувки, играчки, мебели, книги и електроника, както и шивачи, аукционни къщи, фотографски студия и вътрешни пазари, се очаква да могат да отворят отново от 15 юни, като им се предоставят три седмици за подготовка.

Предприятията ще могат да заработят тези дати едва след като завършат оценка на риска, след консултация с представители на профсъюзите или работниците, и са уверени, че управляват рисковете.

Британският консорциум за търговия на дребно заяви, че приветства съобщението, като добави, че предоставя "толкова необходимата яснота по маршрута, който предстои".

Говорител на Конфедерацията на британската индустрия добави, че новите насоки ще помогнат на търговците да отворят „безопасно и сигурно“.

Не всички бизнеси обаче са доволни от решението, коментира Би Би Си. Британската асоциация на независимите търговци на дребно заяви, че много малки магазини се подготвят да отворят от следващата седмица, добавяйки: „Следователно е малко разочароващо по-малките търговци на дребно да не могат да отворят до 15 юни, особено ако могат да направят това безопасно."

От 15 юни магазините вече ще изглеждат по-различно от преди, с ограничения за броя на хората, които ще се допускат вътре, и относно начина на придвижване на купувачите. 

Вероятно на място ще има проверки на температурата и ще се поставят хигиенни продукти при влизането на клиентите.
Коментари: 0