Надежди за намаляване на доставките повишават цените на петрола

Страните от ОПЕК + ще се срещнат отново в началото на юни, за да обсъдят запазването на намалението

Надежди за намаляване на доставките повишават цените на петрола

Снимка: Pixabay

960 ~ 2 мин. четене
Цените на петрола се повишиха във вторник сутрин, подсилени от увеличаването на вярата в пазара, че производителите ще се придържат към ангажиментите си за намаляване на предлагането, докато търсенето се увеличава с връщането на повече автомобили обратно на пътя след отваряне на държавите по целия свят с утихването на епидемията от коронавирус.

Междинните фючърси на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) спечелиха 3,2%, или 1,06 долара, до 34,31 долара за барел към 04.29 GMT, с най-високо ниво от 34,33 долара в рамките на деня. В понеделник нямаше търговия с WTI заради празника за Деня на паметта в САЩ.
Суровите фючърси на петррола сорт Brent се повишиха с близо 1,7%, или 59 цента, до $36,12.

Пазарът беше затрупан от коментари от Русия, които съобщават, че добива на петрол в страната почти е спаднал до целта от 8,5 милиона барела на ден (bpd) за май и юни в рамките на сделката за намаляване на доставките с Организацията на страните износители на петрол (OPEC) и други водещи производители, група, известна като OPEC +.

Страните от ОПЕК + ще се срещнат отново в началото на юни, за да обсъдят запазването на намалението на доставките, с цел да се повишат цените, които все още са надолу с около 45% от началото на годината. 
Големите производители се съгласиха през април да намалят продукцията с близо 10 милиона барела дневно за май и юни.

Руското министерство на енергетиката в понеделник цитира министър Александър Новак, който казва, че увеличението на търсенето на гориво трябва да помогне за намаляване на текущия глобален излишък от около 7-12 милиона барела дневно до юни или юли.

„С рестартирането на икономиките определено акцентът е върху подобряването на основите, а не върху това, което изглеждаше като пълен срив в търсенето само преди няколко седмици“, заяви Даниел Хайнс, старши стратег в Australia and New Zealand Banking Group.
Подкрепи Economic.bg