Венецуела заобикаля американските санкции чрез Турция

Каракас продава суров петрол на малка турска компания с основна дейност \"сградно строителство\"

Венецуела заобикаля американските санкции чрез Турция
Тъй като американските санкции забраняват на Венецуела да продава петрол на САЩ, венецуелската държавна енергийна компания PDVSA се е обърнала към няколко по-малко познати купувачи. Сред тях е малка турска фирма без рафинерии, която обаче има връзки с правителството на президента Николас Мадуро. Това става ясно от документи от компаниите, както и от думите на източник от PDVSA, пише Reuters.

 Доскоро някои от най-големите петролни и рафиниращи компании, включително американските Chevron и Valero Energy, се редяха на опашка за нефтени пратки от Венецуела, а PDVSA осъществяваше строг контрол, за да е сигурно, че купувачите са платежоспособни. Наложените през януари тази година американски санкции, целящи да доведат до падането на Мадуро от власт, обаче отблъснаха много от големите търговски партньори на Венецуела. След налагането на санкциите износът на венецуелската нефтена компания се е понижил с над една пета, сочат данните от PDVSA и анализаторската компания Refinitiv Eikon. В момента най-големите купувачи на венецуелски петрол са китайски и индийски компании.

Трима източници, запознати със случващото се във Венецуела, са разказали, че на срещата си на 14 март бордът на директорите на PDVSA временно е отменил някои от изискванията спрямо новите клиенти и доставчици, включително условието те да имат минимум 2 години опит в петролната индустрия. Нито от PDVSA, нито от министерството по нефтените въпроси на Венецуела, коментират предоставената на Reuters информация.

В разгара на промените в условията на Каракас турска компания на име Grupo Iveex Insaat през април е започнала да купува венецуелски нефт. Това се потвърждава от документи, свързани с плановете на PDVSA за зареждане и износ на петрол. Данните от Истанбулската търговска камара показват, че PDVSA е била основана преди по-малко от година с капитал от 10 хил. турски лири (1775 долара), а като основна дейност е посочила,  че се занимава със „сградно строителство.

Това е била една от само пет фирми, които от април до юни са получавали от най-скъпия сорт петрол на Венецуела. През април Iveex е заредила четири танкера с венецуелски суров петрол и нефтени продукти, което се равнява на малко под 8% от общия износ на нефт от Венецуела. В замяна на суровия петрол Iveex се е съгласила да доставя на Венецуела рафинирани нефтени продукти. Тъй като венецуелската мрежа от рафинерии е имала проблеми с поддръжката, през последните месеци страната се е сблъскала с голям недостиг на гориво.

Партньорството показва растящите търговски връзки между Венецуела и Турция, чийто президент Реджеп Ердоган се застъпи за Мадуро – нещо, което направиха и Русия, Куба и Китай. Турция е един от основните купувачи на злато от Венецуела, което след спада на петролния износ се превърна във важен източник на финанси за Каракас.
Коментари: 0