Веригата магазини Morrison с нов собственик в сделка за почти 9 млрд. долара

След като британската верига супермаркети отхвърли оферта за 5.5 млрд. паунда през юни

Веригата магазини Morrison с нов собственик в сделка за почти 9 млрд. долара

Снимка: Pixabay

2201 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Fortress Investment Group се договори за придобиването на британската верига Wm Morrison Supermarkets за сумата от около 6.3 млрд. паунда (8.7 млрд. долара), което потенциално може да предизвика ожесточено наддаване за една от най-големите вериги хранителни магазини във Великобритания, предава Bloomberg.

Група, начело с Fortress, която е филиал на SoftBank Group, преговаря с Morrison, която е четвъртата по големина верига магазини за хранителни стоки във Великобритания, от май и е отправила пет оферти през периода, съобщават запознати източници. Британската верига супермаркети съобщи през юни, че е отхвърлила оферта за 5.5 млрд. паунда на Clayton Dubilier & Rice.

Morrison все още не е уведомила правителството за сделката с Fortress, но смята да започне процеса сега, съобщи запознат източник.

Другите компании в консорциума на Fortress са Canada Pension Plan Investment Board и имотното подразделение на Koch Industries, най-голямата частна компания в САЩ.

„Директорите на Morrison смятат, че офертата представлява справедлива препоръчителна цена за акционерите, която признава бъдещите перспективи на Morrison“, заяви президентът на веригата хранителни магазини Андрю Хигинсън.

Притежателите на акции на Morrison ще получат 252 пенса на акция в брой и два пенса специален дивидент, предвижда предложението. Това все пак е под диапазона от 270 пенса на акция, които топ инвеститори в Morrison искаха в предложението на CD&R, така че има потенциал за контра оферта.

Fortress оперира като независима инвестиционна компания, а собственикът ѝ SoftBank, която направи някои значителни инвестиции във Великобритания през последно време, не е участвала в преговорите, съобщават запознатите източници.

Подкрепи Economic.bg