Дончев: Поведението на Сидеров в „Референдум“ е недопустимо

Политиците носят отговорност пред цялото общество, заяви вицепремиерът

Дончев: Поведението на Сидеров в „Референдум“ е недопустимо

Снимка: Economic.bg/Архив

По време на днешното пленарно заседание почти всички политически сили осъдиха „обноските“, които демонстрира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на вчерашното си участие в предаването „Референдум“ по БНТ. Тогава той атакува вербално представителя на ВМРО в студиото, а също така отправи множество обиди към Ангел Джамбазки, с когото доскоро бяха коалиционни партньори. Наложи се водещата на предаването Добрина Чешмеджиева да спре микрофона на Сидеров, а в последствие да повика и жандармерията, за да го изведе от студиото.

"Всички политици носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия. Езикът на омразата понякога е много изкусителен като инструмент. Колко си готин, когато нападнеш другия с някой остър термин. Но, това се връща, деца го виждат, това поведение се копира. Ако това е позволено на политиците, защо да не е позволено на всички останали", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. Дончев подчерта, че това е недопустимо поведение за политиците, които, по думите му, носят отговорност пред цялото общество.

"Такова поведение не бива да се толерира", заяви председателят на НС Цвета Караянчева, която се съгласи с оценката на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, че с поведението на Волен Сидеров е бил заложен авторитета на парламента.

Бившите коалиционни партньори на "Атака", ВМРО, дори се заканиха да потърсят правата си в съда и Юлиян Ангелов каза: "Надявам се националната телевизия да предприеме действия и да потърси и тя, включително и по съдебен път, за това, че той наистина урони имиджа на Националната телевизия, а най-лошото е, че, според мен, това поведение на този човек обиди и българските граждани".

От БСП окачествиха случилото се като "прецедент" и дори видяха  повод за изготвяне на законодателни промени, но ГЕРБ отхвърли идеята за промяна в закон заради отделен казус.
Коментари: 0