Влакът „Свързана Европа“ пристигна в България

Композицията е част от инициатива на БДЖ, която цели да популяризира железопътния транспорт

Влакът „Свързана Европа“ пристигна в България

Снимка: Красимир Свраков

2684 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Влакът Connecting Europe Express (Експрес „Свързана Европа“), с който се отбелязва Европейската година на железопътния транспорт 2021 г., пристигна късно снощи в България. Композицията потегли от гарата в Лисабон, Португалия, на 2 септември и след като премине през над 100 селища на Стария континент, ще приключи своята обиколка в Париж, Франция, на 7 октомври.

Във вагоните пътуват представители на Европейската комисия, а ръководител на делегацията, която преминава през България,  е Дърк Бекерс, директор на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда.

Днес на Централна гара София от 12:30 ч. ще се проведе официална церемония по случай пристигането на Connecting Europe Express. На събитието ще присъстват заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, представители на Национална компания Железопътна инфраструктура, Български държавни железници и Столична община. В рамките на събитието ще бъде валидирана специална пощенска марка, посветена на Европейската година на железопътния транспорт.

Влакът Connecting Europe Express е част от инициативата на БДЖ за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен.

Подкрепи Economic.bg