За пръв път SpaceX изпрати в космоса кораб само с „любители астронавти“

Четирима „любители астронавти“ се впуснаха в поредната забележителна космическа мисия, този път туристическа

За пръв път SpaceX изпрати в космоса кораб само с „любители астронавти“

Снимка: БТА

880 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Първият изцяло цивилен екипаж успешно излезе в орбитата на борда на ракетен кораб на SpaceX, предава Reuters. Четирима „любители астронавти“ се впуснаха в поредната забележителна космическа мисия, този път туристическа. Това е поредният полет – след тези на милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос, който помага да се отвори достъпът до откритото пространство за клиенти, готови да си платят.

На борда на блестящата бяла капсула SpaceX Crew Dragon, наречена Resilience, произведена от компанията на Илон Мъск, се намират американският основател и главен изпълнителен директор на финтеха Shift4 Payments Inc. Джаред Айзъкман, който спонсорира пътуването. За екипаж той има трима „не толкова богати“ съмишленици – Шан Проктър (51 г.), Хейли Арсено (29 г.) и Крис Семброски (42 г.). Квартетът астронавти се издигна малко преди залез слънце, в 20:02 ч. източно-американско време от Космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

Преди полета четиримата членове на екипажа са прекарали пет месеца в усилена подготовка, обучение по микрогравитация и симулатор на полети, аварийни тренировки, и медицински прегледи.

След излитането в рамките на три часа капсулата е достигнала своята крайна орбитална надморска височина от малко над 363 мили (585 км). Това е по-високо от нивото на Международната космическа станция и космическия телескоп Хъбъл. Надхвърля и най-далечната точка, достигана от човек, след като програмата „Аполо“ на НАСА приключи през 1972 г. , обясняват от SpaceX.

На тази височина екипажът обикаля земното кълбо с около 17 000 мили в час (27 360 км / ч), което е приблизително 22 пъти повече от скоростта на звука.

Извършеният полет е първата мисия с екипаж, в който няма професионални астронавти. Очаква се той да продължи около три дни, след изстрелването на кораба от Атлантическия океан.

Все още не е ясно колко е платил Айзъкман на колегата си милиардер Мъск, за да изпрати себе си и другите трима в космоса. Списание Time оцени цената на билета за четирите места на 200 милиона долара.

Мисията, наречена Inspiration4 (Вдъхновение4), е замислена от самия Айзъкман. Освен че ще повиши популярността на космическия туризъм, с нея милиардерът цели да събере средства за детската изследователска болница "Сейнт Джуд". 

Подкрепи Economic.bg