ВМЗ ще изгради научно-технологичен център

Очаква се да бъдат създадени предпоставки за нов ръст на работните места във военния заов с около 500 души

ВМЗ ще изгради научно-технологичен център
3821 ~ 1 мин. четене
На територията на военнопромишления комплекс ВМЗ-Сопот ще бъде изграден научно-технологичен парк. Целта е на едно и също място да си взаимодействат научни работници, лабораторен комплекс, експериментариум, монтажно звено и изпитателен полигон. А всичко това да гарантират съвременното развитие на дружеството. Това стана ясно след посещението на икономическия министър Теодор Седларски в завода.

На проведените срещи с мениджмънта и синдикатите на дружеството беше обсъдена неговата програма за технологично обновление и модернизация. В държавното предприятие не е имало инвестиции повече от 30 години.

Министър Седларски е бил запознат с икономическите показатели на предприятието, което през 2016 г. се е справяло добре. Обсъдена е възможността за покриване на натрупаните загуби от предходни години. Очаква се да бъдат създадени предпоставки за нов ръст на работните места с около 500 души, както и за запазването на  добра средна работна заплата в дружеството.

На срещата с министър Седларски ръководството на ВМЗ–Сопот постави въпроса за необходимостта от по-голяма държавна поръчка за инженерни специалности в българските висши учебни заведения. В момента за сметка на предприятието в страната ни се обучават 67 студенти. Тук стажуват и студенти от висшите военни училища във Велико Търново и Шумен.
Подкрепи Economic.bg