25 водещи компании подкрепят данък върху вноса в САЩ

Търговците на дребно обаче са категорично против, очакват огромни загуби

25 водещи компании подкрепят данък върху вноса в САЩ
3722 ~ 2 мин. четене

25 големи американски компании, сред които някои от най-големите износители – General Electric и Boeing, се обединиха в подкрепа на  предложението на Републиканската партия да бъде наложен данък на всички стоки и услуги, които се внасят в САЩ.

Групата, наречена „Коалиция произведено в Америка“, включва Dow Chemical, Eli Lilly, Pfizer, Oracle и други значими компании, съобщи Reuters.

Обединението подчерта нарастващото разделение в корпоративните среди в САЩ относно предложението на републиканците да се намали корпоративния данък от 35% на 20%, с изключение на приходите от износ на облагаемия доход и да се наложи 20% данък върху вноса.

Президентът Доналд Тръмп изпрати смесени сигнали относно митата и предложението на партията може да срещне трудности в Сената, където някои републиканци поставят под въпрос дали подобна мярка не би повишила цените за потребителите и бизнеса.

Компании, които разчитат сериозно на вноса, като търговците на дребно Target Corp and Best Buy, обаче считат, че наложените митата ще надминат ползите от намаляването на корпоративния данък.

Нетните износители като Boeing и компании, които работят основно на американския пазар и имат чисто вътрешни опасения, смятат, че подобна мярка ще им е от полза.

„Американските работници и предприятия не се конкурират при равни услогив с чуждестранните си конкуренти днес, заради остарялата и несправедлива данъчна система“, заяви говорителят на коалицията Джон Генцел. Според тях настоящата данъчна система несправедливо субсидира вноса на чужди стоки.

Вицепрезидентът на Lilly по финансите и данъчните въпроси Дейвид Люис заяви, че групата подкрепя плана на Републиканската партия.

Много от компаниите в групата, включително Boeing и General Electric, успешно създадоха своя собствена група през 2015 г., за да спасят кредитната програма, подкрепяна от правителството, която помага на чуждестранни клиенти да купуват американски износ.

Асоциацията на лидерите в търговията на дребно, която представлява повече от 120 търговски асоциации и компании, създаде друга група, която да се бори с предложението на републиканците, известно като данък „регулиране на границите“.

„Данъкът за регулиране на границите е вреден и неизпробван. Той би изложил на риск работните места в търговията на дребно в Америка и би принудил потребителите да плащат с поне 20% повече за посрещане на основните семейни нужди“, предупреди ръководителят на групата Санди Кенеди.

Търговци на дребно, петролни рафинерии и чуждестранни автопроизводители, включително Toyota, са лобирали пред Конгреса, страхувайки се, че големият данък върху вноса ще навреди на техните продажби и печалби и ще ги постави в неизгодно положение спрямо конкурентите им, които разчитат повече на продукти, произведени в САЩ.

Best Buy разпространи листовка сред народните представители, според която данък от 20% ще донесе 3 млрд. долара загуба на компанията, унищожавайки очакваната годишна печалба от 1 млрд. долара и носейки още 2 млрд. долара загуба.

Подкрепи Economic.bg