Водещите индекси с впечатляващ старт на годината

Цените на петрола отбелязаха най-голямото си повишение за тримесечие за последното десетилетие

Водещите индекси с впечатляващ старт на годината
424 ~ 3 мин. четене

В петък приключи последната сесия за първото тримесечие на годината под влиянието на биковете, основно заради оптимизма около напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай. Водещите индекси записаха впечатляващ старт на годината: S&P 500 се повиши с над 13%, което е най-голямото му тримесечно повишение от третото тримесечие на 2009 г и най-доброто първо тримесечие от 1998 г. насам. Индустриалният Dow Jones отбеляза ръст от 11.2% за Q1 – най-добрия старт на годината от 2013 г., а технологичният NASDAQ – със 17.5% - от Q1 за 2012 г. 

Двигател на силното начало на годината са разпродажбите от декември миналата година, търговските преговори между Пекин и Вашингтон и промяната на паричната политиката на Федералния резерв. В крайна сметка в петък бенчмаркът на сините чипове Dow Jones приключи търговията с повишение от 211 пункта и до 25 928 пункта, поведен от силното представяне на Boeing, UnitedHealth и Caterpillar. Настроенията бяха повишени и от компанията за споделено пътуване Lyft, чиито книжа прибавиха над 8% към стойността си още в първия си борсов ден. Широкият S&P 500 напредна с 0.67%, подкрепен от индустриалния и от здравния сектор. Технологичният NASDAQ се повиши с 0.78% до ниво от 7729 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши и достигна съответно 2.414% и 2.82%.

В Европа британският FTSE добави 0.62% към стойността си до 7279 пункта. Във Франция CAC се повиши с малко над процент до 5350 пункта. Немският DAX пък напредна с 0.86% и приключи тримесечието на ниво от 11 526 пункта.

На петролните пазари цените на петрола отбелязаха най-голямото си повишение за тримесечие за последното десетилетие. През първите три месеца на годината ръстът в цената на американския лек суров петрол достигна 32%.

Акцентите днес

Лятно часово време – САЩ

Тази седмица се възобновява стандартното работно време на борсите в САЩ, като търговската сесия започва в 16:30 часа и приключва в 23:00 часа. ЕЛАНА МетаТрейдър също възстановява обичайния си график.

Инструменти на фокус

Hennes & Mauritz – Седмична

Шведската мултинационална компания H&M за продажби на дребно с облекло изненада инвеститорите с по-слабо от очакваното понижение на печалбите от декември до февруари и това изстреля акциите й с над 15.5% нагоре. До края на сесията обаче те поевтиняха с 3.8%. Седмичната графика ни показва как силното представяне в петък изпрати котировките до горната граница на низходящия канал, а в пика за деня – и пробив на съпротивата. Очакваме понижение на акциите, което може да се използва за вход в къса позиция на изгодни цени. Изкачване над 180,00 би могло да даде сигнали за обръщане на движението.

GBP/USD – Дневна

След третия неуспех на Тереза Мей с Брекзит паундът претърпя ново сериозно понижение, което го изпрати до долната граница на формирания възходящ канал. Забелязва се подкрепа от февруари насам около 1.3000, като пробив под 1.2900 ще може да се приеме за сигнал за продажба при негативни новини около развода. Изкачване над 50-дневната средна пък ще предположи и покупка с цел 1.3250.

Oil US – 8 часова

На 8-часовата графика на щатския сорт петрол можем да видим как цената продължително се движи над 50-периодната ЕМА със слаби пробиви. Забелязва се обаче съпротива около 60 долара за барел. Изкачване над 60.50 ще даде възможност за покупка с цел нов локален максимум. Понижение под 59.50 долара пък ще даде възможност за краткосрочна продажба с цел стойностите около 50-периодната средна ЕМА.

NASDAQ – Дневна

Американският технологичен индекс отбеляза отлично първо тримесечие, но Корекцията на Фибоначи ни показва леко колебание във възхода на бенчмарка. Котировките кръжат около 76.40% от корекцията, но не дават сигнали за промяна на тренда. Смятаме, че изкачване над 7800 пункта ще даде добра възможност за покупка с краткосрочен характер – с цел психологическите 8000 пункта, където може да срещне съпротива.

Коментари: 0