Водопадът Виктория пресъхна

След най-голямата суша от 30 години насам, един от най-впечатляващите водоеми в света почти е изчезнал

Водопадът Виктория пресъхна
10560 ~ 2 мин. четене

Туристите, вторачени в един от най-красивите водопади на Земята – Виктория – днес вече не могат да се насладят на прелестта на природния феномен, което се дължи на необичайно тежката суша в региона. Водите на река Замбези са спаднали до най-ниското си нови от 30 години насам, а водопадът е почти пресъхнал.

Разположен на реката, точно „на ръба“ между Замбия от Зимбабве, водопадът, кръстен на английската кралица Виктория, винаги е изумявал посетителите с грохота на колосалното количество вода, което се изсипва от височина 108 метра по дължината на 1,7-километровия каньон.

„По това време на годината обичайно не бихте могли да ме чуете изобщо какво говоря – заради оглушителния рев на реката“, казва местният екскурзовод Патрик Сакала. Той показва големи части скала, които „прорязват“ водопада, а обичайно са покрити от изливащата се вода.

„Обичайно не бихте могли да видите тези скали. Не бихте могли да видите и другите неща наоколо заради студената водна пара, която се издига от водопада“, казва той. 

Става дума за облаци от ситни водни пръски, които се издигат във въздуха заради разбиването на водата от такава височина. В ясно време тази водна мъгла пречупва слънчевите лъчи и образуващата се дъга „ходи“ заедно с посетителите на водопада.

Намиращото се по-долу по течението на реката езеро Кариба е пълно само на 12%. Обичайно по това време на годината то е пълно на около 53%. Това е най-големият язовир, правен от хората. Кариба е източник на вода за ВЕЦ, която осигурява ток за Зимбабве и Замбия. Заради ниските води на реката прекъсването на електрозахнранването в двете страни е ежедневие.

Подкрепи Economic.bg