„Войната срещу COVID-19 се променя“

Delta вариантът вече заразява еднакво и ваксинирани, и неваксинирани, пише в доклад американският Център за контрол на заболяванията

„Войната срещу COVID-19 се променя“

Снимка: БТА

10965 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Войната срещу COVID-19 се е променила поради силно заразния вариант Delta, заявиха от американския Център за контрол на заболяванията (CDC). По този начин те изпращат по-ясно послание за въвеждане на задължителни ваксини за здравни работници и връщане към задължителното носене на маски дори при напълно преминалите ваксинационен курс, пише Reuters.

Във вътрешен документ на CDC се казва, че вариантът, за първи път открит в Индия, а сега доминиращ по целия свят, е заразен колкото варицела и далеч по-заразен от обикновената настинка или грип. Той може да бъде предаден дори от ваксинирани хора и може да причини по-сериозно заболяване от първите щамове на коронавируса.

В документа, озаглавен „Подобряване на комуникациите около пробива на ваксините и ефективността на ваксините“, се казва, че вариантът изисква нов подход, който да помогне на обществеността да разбере опасността. Той включва и необходимостта да се изясни, че неваксинираните хора са над 10 пъти по-склонни да влязат в болница с тежко състояние и дори да умрат, отколкото ваксинираните.

Признайте, че войната се е променила“, се казва в него. „Подобрете комуникациите около индивидуалния риск сред ваксинираните.“

Препоръчителните превантивни мерки включват задължителни ваксини за здравните специалисти за защита на уязвимите и връщане къммасовото носене на маски за лице.

CDC потвърди автентичността на документа, за първи път докладван от Washington Post.

Докато ваксинираните хора бяха значително по-малко склонни да се заразят с предходните мутации на COVID-19, доста по-заразният Delta вариант инфектира почти в еднаква степен ваксинирани и неваксинирани, пише още в документа.

Високото вирусно натоварване предполага повишен риск от предаване и поражда безпокойство, че за разлика от другите варианти, ваксинираните хора, заразени с Delta, могат да предадат вируса“, заяви ръководителят на CDC Рошел Валенски в изявление.

В петък CDC публикува данни от проучване на огнище в Масачузетс, в което се казва, че три четвърти от заразените са били напълно ваксинирани. „Това проучване изигра ключова роля в решението на CDC тази седмица, за да се препоръча отново ваксинираните хора да носят маски в някои ситуации“, каза Валенски.

Вирусът става все по-силен

CDC съобщи, че към 26 юли 6587 души са с установени инфекции с COVID-19, след като са били напълно ваксинирани и са били хоспитализирани или са починали. Той спря да съобщава за леки инфекции тази пролет, но в доклада се изчислява, че всяка седмица в Съединените щати има около 35 000 симптоматични инфекции.

В части от света, където голям брой хора все още не са ваксинирани, вариантът Delta отново доведе до увеличаване на смъртността и хоспитализации.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебреесус каза, че здравните системи в много страни сега са претоварени: „Трудно спечелените позиции са в опасност или се губят“, каза той на пресконференция.

Най-големият експерт в спешната медицина в СЗО Майк Райън каза пред репортери, че ваксините все още са ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт.

Ние се борим със същия вирус, но с вирус, който е станал по-добър“.

Дори в богатите страни, които бяха сред първите, които започнаха кампании за ваксинация, случаите се увеличиха. Въпреки че досега ваксините поддържаха смъртността по-ниска, голямото население остава уязвимо. Най-големите проблеми са в тези части на Съединените щати, където избирателите подкрепяха бившия президент Доналд Тръмп. Той е единственият жив президент, който не е участвал в кампании за обществени услуги, насърчаващи хората да се ваксинират.

Почти една трета от възрастните в САЩ все още не са получили първа доза. Областите, в които нивата на ваксинация са ниски, през последните седмици бележат рязко увеличение на случаите и властите се опасяват, че хоспитализациите и смъртните случаи не изостават.

Най-добрият специалист по инфекциозни болести в САЩ, д-р Антъни Фочи, каза пред Reuters, че очаква ваксините, които досега са получили само спешно одобрение, може да получават пълно одобрение от регулаторите през август и че това може да помогне да се убедят повече хора да се ваксинират.

Във Великобритания, където вариантът Delta предизвика рязко покачване на инфекциите през последните месеци въпреки една от най-бързите кампании за инокулиране в света, вече се обсъжда от специалистите, че защитата от ваксините вероятно ще отслабне с течение на времето. А това означава, че кампаниите за ваксинация вероятно ще продължат с години.

Във вторник CDC, който посъветва ваксинираните американци преди месеци, че вече не е необходимо да носят маски, обърна курса. Центърът заяви, че дори напълно ваксинираните трябва да носят маски за лице в ситуации, при които е вероятно вирусът да се разпространи.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън призова местните власти да плащат на хората за ваксинация и да установят нови правила, изискващи от федералните работници да предоставят доказателства за ваксинация или да си правят редовни тестове, да носят маски и да спазват ограничения за пътуване.

„Основното, което се променя заради Delta, е, че маските все още ще се използват и че в щати, където това изискване е отменено, ще трябва да се въведе отново“, каза Карло Федерико Перно, ръководител на микробиологията и имунологията в римската болница Bambino Gesù.

Азиатските страни понасят удари

Държавите в Азия, много от които избегнаха най-лошите резултати, които засегнаха западните държави през 2020 г., са особено силно засегнати през последните седмици. Няколко обявиха нови ограничения в петък. От понеделник армията ще помага на полицията в най-големия австралийски град Сидни, като проверява дали хората, които са дали положителен тест, се изолират.

Филипините обявиха план за затваряне за две седмици на района на столицата Манила, където живеят повече от 13 милиона души.

В Япония, където скокът в случаите засенчи Олимпийските игри, правителството предложи извънредно положение до края на август в три префектури близо до Токио и западната префектура Осака.

„Инфекциите се увеличават. Ситуацията е изключително тежка“, каза икономическият министър Ясутоши Нишимура, предупреждавайки, че инфекциите все още не са достигнали своя връх.

Подкрепи Economic.bg