Войната в Сирия струва 4,5 млрд. долара на месец

Средната продължителност на живота в страната е паднала с 15 години от началото на конфликта

Войната в Сирия струва 4,5 млрд. долара на месец
3686 ~ 2 мин. четене

Конфликтът в Сирия струва по 4,5 млрд. долара на месец под формата на пропуснати икономически шансове. Това сочи изследване на неправителствената организация World Vision, оповестен в навечерието на петата годишнина от гражданската война в Сирия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За хората в страната и за повечето бежанци това означава „живот с все по-малко ресурси, все по-високи дългове и повече причини за бягство“, се казва в доклада за настоящите и предвидимите загуби за Сирия, Ливан, Йордания и Турция, изготвен съвместно с консултантската компания Frontier Economics. 

През последните 5 години гражданската война донесе загуби за 275 млрд. евро на сирийската икономика. „Загубените пари” никога „няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата“, пише в доклада.

„Смята се, че ако войната продължи до 2020 г., разходите ще скочат до 1,3 трлн. долара”, твърди изследването. Загубите отразяват и страданията на населението. „Зад всеки долар, зад всяка статистика, зад всеки процент се крие дете – дете, което не е в състояние да ходи на училище, което е принудено да си ляга гладно, дете, което не получава необходимата медицинска помощ, и дете, което няма приличен покрив над главата си“, пишат експертите.

Средната продължителност на живота в Сирия е паднала с 15 години от началото на войната. В Ливан и Йордания пък бежанците от съседната страна едва могат да намерят възможност за работа и препитание. „В отчаянието си много семейства трябва да вземат сериозни решения – става дума за ранен брак и детски труд, само за да може да оцелее семейството”, твърдят експертите. Децата „се пращат сами по пътя към Европа, тъй като цената на нелегалната имиграция за цялото семейство е твърде висока”, пояснява още организацията.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 г. първоначално с мирни протести срещу президента Башар ал-Асад. Те обаче бързо се разраснаха в гражданска война, в която според ООН живота си са изгубили над 260 хил. души. Половината от населението на държавата вече са бежанци. В момента има примирие, но то е крехко, а преговорите ще продължат тази седмица.

Подкрепи Economic.bg