Volkswagen лъже и за разхода на гориво

Разкритието означава, че разходите за гориво на хиляди автомобили не са това, което собствениците им са предвиждали

Volkswagen лъже и за разхода на гориво
3977 ~ 2 мин. четене

Volkswagen призна, че предварително обявеният разход на гориво на около 800 000 автомобила в Европа не отговаря на реалния. Компанията съобщи, че след вътрешно разследване е установено, че емисиите на въглероден диоксид и разхода на гориво са неправилни, предава BBC.

Новото разкритие означава, че обявените от производителя разходите за гориво на хиляди автомобили не са това, което собствениците им са предвиждали. Предишните скандали с вредните емисии в дизеловите коли, а от скоро и в бензиновите превозни средства нямаха голямо въздействие върху клиентите, но сега това им бърка директно в портфейла.

Засегнати са автомобили са от марките VW, Skoda и Seat, с дизелови двигатели след 2012 г. с обем на 1.4, 1.6 и 2-литра. Разходът на 1.4-литровия бензинов агрегат на Polo също не отговаря на посоченото от производителя.

Mинистърът на транспорта в Германия Александър Добринт заяви пред парламента на страната: "Днес ни беше съобщено, че сред засегнатите превозни средства са 98,000 бензинови автомобила в страната". Междувременно Министерството на транспорта на Великобритания заяви, че "неприемливите действия на Volkswagen са изключително сериозни."

Компанията смята, че проблемът с CO2 може да струва около 2 млрд € (£ 1,4 млрд). VW вече са дали € 6,7 млрд., за да поемат разходите около скандала с вредните емисии.

Автомобилите все по-често се купуват, базирайки се на икономиите на гориво, и ако Volkswagen е излъгал за тези цифри, тогава истинските разходи на клиентите ще бъдат по-високи, отколкото те очакват.

Пазарната цена на концерна спадна с още 3 млрд. евро след тези признания. Все още няма яснота, как компанията ще компенсира клиентите си и какви ще са действията му, но глобите ще продължат.

Във Великобритания, Германия, Швеция и Франция има такса върху емисиите на CO2, която се завишава при по-висок разход на гориво. Това означава, че измамите вероятно ще се отразят и на данъците на засегнатите автомобили в тези страни, пише Cars.

Последиците от всичко това вече се усещат на  много пазари. Германия ще тества отново всички автомобили от Volkswagen Group (VW, Audi, Seat, Skoda), независимо дали са бензин или дизел.

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Volkswagen на A3 / P-2 с негативна перспектива, поради най-новите разкрития. Акциите на фирмата са загубили около 1/3 от стойността си от септември, когато избухна първият скандал.

Подкрепи Economic.bg