Volkswagen ще разшири завода си в Словакия, вместо да строи нов

Правителството ще изгради институция за обучение на персонала на компанията и повишаване на тяхната квалификация

Volkswagen ще разшири завода си в Словакия, вместо да строи нов

Снимка: БТА

Германският концерн Volkswagen ще разшири завода си в Братислава, вместо да строи нов в Турция, официално заяви изпълнителният директор на най-големия автомобилен производител в света Херберт Дийс пред сп. Automobilwoche.

Компанията преразгледа изискванията си за капацитет заради пандемията от коронавирус и реши, че в момента не се нуждае от допълнителен завод, посочва Диес.

Volkswagen ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет на завода в Словакия, което ще струва близо 1 млрд. евро. Подобна сума компанията бе готова да инвестира в Турция, но пандемията и геополитиката на югоизточната съседка на България отказа компанията.

Заводът трябваше да бъде близо до Измир, Турция, където да се изгражда следващото поколение Volkswagen Passat и модела Skoda Superb. До последно в надпреварата за инвестицията на концерна бе и България.

Една от причините автомобилният производител да реши да инвестира в Словакия вероятно са и стимулите. Правителството е дало заявка да изгради институция за обучение на персонала на компанията и повишаване на тяхната квалификация. Освен това кабинетът планира да изгради нов комплекс от апартаменти под наем за служителите на автомобилния производител в рамките на 20 километра от завода и да помогне за транспорта им.

Коментари: 0