Все повече държави в ЕС искат „зелен план“ за възстановяване от Covid-19

„Мащабното мислене във времена на криза се отплаща, смятат експерти

Все повече държави в ЕС искат „зелен план“ за възстановяване от Covid-19
3134 ~ 2 мин. четене

В разгара на кризата с COVID-19 ясно мнозинство от гласове в цяла Европа призовават за ускорен енергиен преход към възобновяеми енергийни източници. Различни инициативи молят европейските лидери да поставят „Зелената сделка“ в основата на икономическия отговор на Европа срещу пандемията.

Малта, Словакия, Словения и Ирландия наскоро се присъединиха към 13-те други държави в призива за борбата с климатичните промени и екологичните кризи да са на високо място в политическия дневен ред при разработването на планове за възстановяване за справяне с икономическите въздействия на COVID-19. Сега тези гласове имат ясно мнозинство на равнище ЕС и увеличават значителния импулс на „Зелената сделка“ на ЕС.

„Правителствата в Европа трябва да приведат своите пакети за стимулиране и възстановяване с дългосрочната визия със„ Зелената сделка“ на ЕС. За създаване на по-чиста, по-здрава и устойчива Европа“ казва изпълнителният директор на WindEurope Гилс Диксън.

Към призива за решителни действия беше добавен и доклад на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници (IRENA). Според „Глобални перспективи за възобновяеми енергийни източници“ глобалната декарбонизация до 2050 г. би струвала 4.3 трлн. долара инвестиции. Тези инвестиции са главно във възобновяема енергия, електрификация, инфраструктура и енергийна ефективност. Докладът е много ясен, че изплащането за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници и мерките за ефективност е многократно по-голямо от разходите. Глобалната декарбонизация би спестила до 169 трлн. долара разходи за околната среда и здравето. Точно като 17-те правителства на ЕС, IRENA призовава за ускорен енергиен преход като неразделна част от по-широка стратегия за възстановяване на COVID-19.

Този тип амбиции не са безпрецедентни, казва Диксън. „Мащабното мислене във времена на криза се отплаща. Погледнете плана на Маршал. Големи идеи, голямо икономическо въздействие. Зелената сделка ни дава идеята - неутралитет на климата. И ние имаме инструментите - чистата енергия е евтина, създава работни места. Просто правителствата трябва да се възползват от възможността, каза той. Чудесно е, че 17 от 27 държави членки на ЕС сега подкрепят това, включително няколко в Централна и Източна Европа. Това е ясен мандат ЕС да се стреми към амбициозно зелено възстановяване.

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg