Вторият живот на отпадъците

Българският стартъп Wasteful работи върху създаването на настилка от нерециклируема пластмаса и други безполезни материали

Вторият живот на отпадъците

Снимка: Wasteful

1852 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Всеки отпадък е ресурс, но човечеството избягва да мисли за това. Все още се подценява както личната ни отговорност, така и ангажираността на обществото като цяло за съдбата на отпадъците. А всичко, което днес изхвърляме, се пише на кредитната карта на поколенията след нас. Крайно време е да започнем да създаваме нови технологии за оползотворяването на отпадъците, казва Иван Боров.

Той вижда глобален проблем, а с оптимизма си, че може да го реши, създава Wasteful – компанията, чиято мисия е да се бори с прахосничеството.

Две в едно

Първата разработка, върху която Wasteful се фокусира, е създаването на продукт за инфраструктурата. Използва се пластмаса, която не подлежи на рециклиране, но чрез иновативна технология може да се превърне в настилка. Вместо да бъде изхвърлена на сметището или изгорена, тя придобива нова функция като строителен материал. Така имаме по-чиста природа, но и нов продукт.

Рецептата

От пластмаса, пясък и отпадно стъкло  се получава композитен материал за направата на павета, плочки, тухли или керемиди. Решението е подходящ защитен слой на повърхността, който да придава по-голяма здравина, да предпазва от разрушителното влияние на слънцето, киселинните дъждове и солената луга, но да позволява и по-добро сцепление на настилката, като я прави по-малко хлъзгава. За целта се ползва отпадък от минната индустрия  - шлака, или летяща пепел от ТЕЦ-овете.

Животът на продукта

Стремежът е иновативната настилка да издържа поне 30 години на натоварена експлоатация в големия град, което би бил по-добър вариант от бетонната и асфалтовата настилка. Разбира се, качествата на гранитните или на софийските жълти павета остават ненадминати, но все пак се разработва продукт, който не просто дава втори живот на отпадъка, а предлага устойчива алтернатива на бетонните изделия, които са с голям въглероден отпечатък. Това също е част от „цената“.  Освен всичко, 30 години по-късно тази настилка може отново да бъде рециклирана и нейният живот отново да се удължи. Настилките от повторно оползотворени материали ще напомнят на хората да оставят по-малък отпечатък върху планетата, а това може да става като продължават да рециклират и да намират подходящо приложение на всеки отпадък.  Новата технология ще позволява настилките да се произвеждат близо до отпадъка и до мястото на тяхното използване, което допълнително ще оптимизира целия цикъл и ще намали емисиите. 

Идеята

„Живея в центъра на София и от години ме дразни фактът, че скоро след всеки ремонт плочките по тротоарите се износват и трябва отново да се сменят. Това води до голям разход  на обществен ресурс. Затова започнах да мисля за създаването на нещо по-добро“, казва Иван Боров. Той стига до идея, която сама по себе си не е нова, тъй като на различни места по света има не един иноватор, предложил настилка от нерециклируема пластмаса. Нерешеният до момента проблем е как да се гарантира достатъчно дълъг живот на тази настилка, без да се отделя микропластмаса при стареенето на материала. Wasteful се насочва да намери отговор на точно тази задача.

Екипът

Иван Боров е завършил интериорен дизайн в Милано. Завърнал се е в България и тук се радва на добра професионална реализация. Но темата за втория живот на отпадъците се превръща в негова кауза. Открива съмишленици в лицето на  Александър Николов, докторант в БАН; Александър Първанов  –  брокер с добри връзки в строителната индустрия, и Марта Михайлова, която е  маркетинг специалистът на екипа с нестихващ ентусиазъм към зелената идея. За последната една година чрез обучителните програми и желанието за решаване на проблема са се сработили като добре информиран екип. И четиримата гледат в една посока: „Боклукът“ може да бъде вкаран в кръговрата за използването на ресурсите и така да получи допълнителна стойност. Според Wasteful големият въпрос е да му намерим достойно приложение, за да не отиде на бунището: „Дългосрочната ни цел е да променим отношението на хората към консумацията. Но голямата спънка пред индустрията и кръговата икономика е цената на събирането и разделянето на боклука, нея трябва да преодолеем“.

Финансирането

Отпадъците са недооценен ресурс. Парите обаче са резултат, а не цел. Дадем ли решение на този голям проблем, парите ще дойдат като следствие. Никога в историята на човечеството парите не са били мотиваторът за най-гениалните открития, вярват в Wasteful.  Затова на първо време финансирането става с лични средства, търси се европейска финансова подкрепа, а също национални програми, подпомагащи екоиновациите. Добре дошли са и бизнес ангели, които вярват, че усилията за решаване на този глобален проблем си струват. Екипът има какво да покаже като прототипи, „тежест“ дава и успешно завършената програма по американски модел от Founder Institute.  Отличията вече са три и те дават кураж на „Великолепната четворка“ да продължава напред. Едната награда е от Центъра за иновации и технологии във Виена, получена през миналата година, втората е от преакселераторската програма Beyond, завоювана през юни 2021. Третата получиха през юли - наградата „FedEx Access Award“ от JA Europe entrepreneurship festival Gen-E.

ГлобалНО

Екипът на Wasteful е малък, но има силата да призове: Ако всеки преосмисли прахосническото си отношение към планините от боклук, който генерира, ще помогне първо на себе си, после на поколенията след нас, а и на самата природа да се справи с нашия отпечатък. Нека не стигаме дотам да оценим това, което имаме, през неговия недостиг. Ресурсите не са безкрайни. Всичко е въпрос на време и по-добре да започнем по-рано, отколкото след като е станало късно, да мислим за кръговата икономика.

Подкрепи Economic.bg