Вучич няма нищо против протестите срещу него

Сръбският президент е готов да се яви и на предсрочни избори

Вучич няма нищо против протестите срещу него

Снимка: БТА

Нямам нищо против протестите, нека всеки да говори каквото иска. Но не в това е същината. Същината идва с изборите, когато хората гласуват за програми. Ако искат избори, ще ги има. Ако не искат – добре. И да искат митинги, протести, поддържам това. Това каза президентът на Сърбия Александър Вучич по повод масовите демонстрации срещу него, предава БНТ. 

Вчера в Белград на четвърти пореден протест срещу управлението на държавния глава излязоха около 25 000 души, които обвиняват Вучич и неговата партия в диктатура и корупция. Засега обаче няма изгледи това да застраши властта му, а самият президент увери, че е готов да провери популярността на своята партия на предсрочни избори.

В протестите участват привърженици на блока "Съюз за Сърбия", в който влизат около 30 опозиционни партии и организации. Те настояват за свобода на медиите и спиране на нападенията срещу журналисти и опозиционери. 

„Хората са на улицата, защото им омръзна от несправедливост, корупция и насилие. Днес, в Сърбия, не може да се пребориш с такива неща чрез институциите, защото те не работят“, коментира Вук Йеремич, лидер на Народна партия: 

Опозиционните формации още не са решили дали да се явят заедно на избори. Дори да го направят, ще получат едва 15% от гласовете, сочат последните социологически анкети. 

При евентуални избори сега, Сръбската прогресивна партия на президента Вучич би изпреварила всички над 53% от гласовете. Следващите редовни парламентарни избори са през 2020 г.
Коментари: 0